ДКЕВР глоби трите ЕРП с по един милион лева

Електроразпределителните дружества ЕВН и “Енерго-про” вече са глобени с по 1 млн. лв., в процес е и издаването на наказателно постановление, с което ще бъде глобена и ЧЕЗ. Това съобщи днес председателят на ДКЕВР Боян Боев.
Както вчера съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, днес изтича крайният срок, в който трите ЕРП трябва да се издължат на държавната НЕК за получената и съответно вече продадена от тях електроенергия. Става дума за около 318 млн. лева по информация на НЕК.
Драгомир Боев повтори казаното вчера от Драгомир Стойнев, а то е че са абсолютно незаконни прихващанията на дължими към НЕК средства от страна на ЕРП-тата с мотива, че така се компенсират направени инвестиции и разходи за поддръжка на мрежата.
В момента за две от ЕРП тече срокът за обжалване на наложените им от ДКЕВР глоби, а за ЧЕЗ този срок ще почне да тече след налагането на санкцията. Оттук нататък действията на ДКЕВР ще бъдат за отнемане на лицензиите на дружествата, ако от тях не постъпят плащания, обясни Боев. Шефът на ДКЕВР не отрече, че ако
електроразпределителните дружества успеят да докажат по-големи от сега признатите им разходи, цената на тока може да се вдигне.

Свързани публикации

1 Comment

  1. ЕРП’тата могат да покажат каквито си искат разходи – нали целта им е да “излъжат” държавата и да “оскубят” до последно потребителите.В България всичко е пари и за това са виновни управляващите и само те!

Leave a Reply

Your email address will not be published.