Бивш член на ДКЕВР: Токът поскъпва ненужно много

Поскъпването на електроенергията за битовите потребители от 1 октомври би могло да се ограничи в рамките на 5,5 до 6 процента.Това коментира в студиото на Нова ТВ доскорошният член на ДКЕВР Еленко Божков. Според него, оправдано в близо 10-процентното увеличение на цената на електроенергията е това, което ще послужи, за да се компенсират известни загуби или разходи на НЕК и това е приблизително 7,5%, а останалите 2,5% от поскъпването служат за оправдание на едни измислени разходи на ЕРП-тата.
Бившият член на ДКЕВР обаче се съгласи с действията на комисията-регулатор по отношение на държавната НЕК, която има огромни дългове.
„Две претенции на НЕК са удовлетворени. Едната са тези 93 милиона, които бяха отнети от Конституционния съд – те трябва да бъдат компенсирани по някакъв начин. Следващото са, че едни непризнати разходи – около 259 милиона, са разсрочени за четири години и сега 63 милиона ще влязат тази година. Това са разходите от емисиите, които не можаха да влязат от продажбата от фонд „Емисии“. Така че тук има основание”, коментира Еленко Божков. По думите му, в ДКЕВР са намерили начин за компенсиране на около 1,2 милиарда от загубите на НЕК.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.