КТ “Подкрепа”: Токът трябва да поскъпне с 40%, за да се покрие дефицитът в НЕК

България спря износа на ток

От КТ “Подкрепа” съобщиха на пресконференция данни, разчети, прогнози и предположения, които могат да се окачествят като истински токов удар. С изричното уточнение, че не става дума за гръм от ясно небе, а за очаквано и предвидимо “късо съединение”.

За да се покрие текущият дефицит на годишна база в НЕК от 1 млрд. лв., е необходимо повишение на цената на електроенергията с 35-40%, съобщи експертът на КТ “Подкрепа” Ангел Божилов. По думите му, ако трябва да се покрият и вече натрупаните задължения на НЕК, поскъпването на тока трябва да е между 80 и 100 процента. Според енергийния експерт, тезата, че подобни на НЕК стратегически предприятия могат да бъдат оздравени чрез приватизация, е твърде компрометирана, но може би вече се правят стъпки в тази посока.

Президентът на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев съобщи, че според информация, с която разполага, предстои да бъде продаден дългът на НЕК. Официално този дълг е около 2,9 млрд лева. Според синдикалния лидер изкупуването на дълга на НЕК може да бъде окачествено като опит за скрита приватизация.

Ангел Божилов НЕК припомни, че НЕК генерира 1 млрд. лв. загуби годишно и изкупуването им от частно дружество може да преследва единствено краткосрочни, спекулативни цели. Божилов допълни, че компанията, проявяваща интерес към изкупуването на дълга на НЕК се намесва в плана за оздравяване на ТЕЦ “Варна”, но не пожела да я назове името й.

Казваме нещата частично, защото не искаме да всяваме допълнителна паника, добави президентът на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.