ДКЕВР ще вземе решение за лицензите на ЕРП-тата на 28 април

Националната електрическа компания (НЕК) е предоставила в петък нови доказателства по процедурите за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества, стана ясно на откритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предаде “Фокус”.
Днешното заседание на ДКЕВР няма да е последното – предстои ново открито заседание на 28 април. Дотогава трите ЕРП трябва да се запознаят с предоставените от НЕК на ДКЕВР документи и да подготвят възраженията си по тях.
Поради наличието на нови факти Държавният енергиен регулатор е решил, че не може да се произнесе по отнемане на лицензите и оставя време на ЕРП-тата да се запознаят с новите обстоятелства, предаде БНР. Медията изтъква, че на 28 април ще бъде взето окончателното решение на ДКЕВР за лицензите на трите ЕРП.
На днешното заседание на комисията-регулатор нито едно от трите ЕРП не се е съгласило с твърденията на НЕК за дължими суми от дружествата-опиратори.
По предоставена информация от НЕК, задълженията на трите електроснабдителни дружества са 347,6 млн. лв., от които: EVN-България Електроснабдяване дължи 216,6 млн. лв.; ЧЕЗ Електро България дължи 67.3 млн. лв. и Енерго-ПРО продажби дължи 63.7 млн. лв.
Според Кремена Стоянова от ЧЕЗ искането за отнемането на лиценза на дружеството е несъстоятелно. Като причина за това, Стоянова посочи платената фактура от близо 35 млн. лева дължими суми на НЕК. А в същото време Стоянова обясни, че от НЕК казват, че към тях не са постъпили никакви плащания, което е било и една от причините за стартиране на процедурата по отнемане на лиценза. От друга страна, представителят на ЧЕЗ подчерта, че ДКЕВР няма право да се намесва в търговски отношения, а като такива тя определи отношенията между НЕК и ЧЕЗ. Тя припомни, че на ЧЕЗ е отказано външно финансиране, предаде БГНЕС. Агенцията цитира и становищата на представителите на Енерго про и EVN.
“Предоставихме 2 писмени становища на ДКЕВР по повод прихващането на взаимните задължения между “Енерго про” и НЕК. Нашето становище е, че “Енерго про” изпълнява дейността си законосъобразно и всички наши действия бяха премислени и юридически обосновани”, заяви Стефан Абаджиев от “Енерго про”. Абаджиев подчерта, че ако от “Енерго про” не са били извършили прихващането, дружеството е щяло да изпадне в рискова ситуация и да бъде застрашено снабдяването с електроенергия в Североизточна България.
“Считаме, че решението за отриване на процедурата за отнемане на лиценза трябва да бъде прекратено”, добави Абаджиев.
“Ние от ЕВН не приемаме да бъдем упреквани за състоянието на НЕК, защото конкретният дефицит, за който сме упреквани, е в резултат на дългосрочната държавна политика за насърчаване на зелената енергия”, зави представителят на ЕВН Йорк Золфелнер. Той призова държавата да създаде подходящ механизъм за финансирането на собствените й политики.
Екатерина Евстатиева от НЕК заяви на свой ред, че прихващанията от НЕК са отпаднала методика, а лишаването от парични средства на компанията, води до невъзможност НЕК да се разплаща с производителите по веригата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.