ИМП: ГЕРБ-35%, БСП–22,1%, ДПС–13%, ББЦ-5,8%

Изследване на електоралните нагласи, проведено от Института за модерна политика (ИМП) очертава парламент със 7, дори с осем формаци, като разликата между четири от тях на този етап е в рамките на един процент.

Седмица преди вота ГЕРБ получава 35% от гласовете на заявилите, че ще тласуват, БСП – 22,1% и ДПС – 12,7%.”България без цензура” е четвърта политическа сила с 5,8%. След ББЦ остава Реформаторският блок с 5,6%, АБВ с 5,4%, а “Атака” и НФСБ засега съберат по около 5%.
Според ИМП сред българите остава голяма групата на колебаещите се. За
тях ще е борбата до вота на 5-и октомври. Анализаторите на института смятат например, че ББЦ може да получи още 2% от гласовете на колебаещите се.

Трябва отново да се подчертае, че това са данни преди последната и решаваща седмица на предизборната кампания, така че те нямат характер на прогноза, а на снимка на моментното състояние на избирателния корпус. За да се опитаме да се доближим максимално до истинските намерения на избирателите трябва да се
анализира тази група от тях, която се самоопределя като „колебаещи се“. Това са хора, които не само още не са решили за кого да гласуват, но и дали изобщо да гласуват за някоя партия или коалиция, или да се въздържат. Очевидно е, че те нямат свой фаворит (дори и да са имали преди време, сега са разочаровани) и ако отидат да гласуват ще вземат решение в последния момент кого все пак да подкрепят. Водени са повече от чувствата си „против“ някоя от участвалите във властта политически сили, отколкото от убеденост в правотата на избрания кандидат (партия или коалиция). В проучването е отделено специално внимание на колебаещите се, защото от техните решения нерядко зависят резултатите, когато те са „на кантар“ – както е при партии на ръба на 4% бариера или при близки
резултати на първите 2 партии.

Период на провеждане: 22-27 септември 2014 г. Национално представително изследване по метода на полустандартизираното face to face интервю. Изследването е проведено сред 992 пълнолетни жители в 101 гнезда от 28–те области в цялата страна. Методика на извадката: двустепенна гнездова, случайна, с вероятности, пропорционални на броя на жителите на населените места, които попадат в извадката. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50 % дялове и 95 % гаранционна вероятност – 3,2 %. (1,4 % при 6 % дял). Представително за пълнолетното население на страната. Изпълнител: Институт за модерна политика в сътрудничество с „Неохрон“. Източник на финансиране: Институт за модерна политика.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Не спряхте да лъжете целия народ! Както и да се опитвате да манипулирате хората – лъжата ви издава, че нямате нито професионализъм, нито чест и достойнство, нито морал!!! Засрамете се! Както и да съберете тези проценти – няма да получите общо 100%. Това е поредната поръчана статия, нямаща нищо общо с Истината!

Leave a Reply

Your email address will not be published.