Юрий Асланов: Засега „Атака” е временен донор на „България без цензура”

Независимо от впечатленията, които трупаме от поредицата публични скандали и медийни интерпретации, „Атака” запазва лидерството си сред националистически ориентираните избиратели. Това коментира в интервю за Агенция “Фокус” социологът Юрий Асланов по повод последното проучване на агенция АФИС, данните от което вече публикувахме.
На 4 март „Афис” обнародва резултатите от проучване на електоралните нагласи, според които, ако тази седмица се провеждат избори за депутати в Европейския парламент, то битката за първото място би била между БСП – 18,9% и ГЕРБ – 18,6%, следват партия “България без цензура” (7,7%), АБВ (7,3%), ДПС (5,3%), АТАКА (3,8%), Реформаторски блок (3,3%), НФСБ (2,4%),
В коментар на това изследване директорът на „Афис” Юрий Асланов посочва, че досегашният пряк конкурент на “Атака” – НФСБ, е отстъпил назад, но в определена степен, „Атака” се е превърнала във временен донор на новата формация на Николай Бареков. Според Асланов, част от неговите както социални, така и националистически послания, поне на ниво публична реторика, попадат на границата между „България без цензура” и „Атака” и предизвикват колебания в част от избирателите на Сидеров. По думите на Асланов, лидерът на „Атака” обаче запазва две предимства – по-дългогодишен опит в организирането на структури по места и по-голяма разпознаваемост.
Като всяко ново нещо, „България без цензура” се радва на добър първоначален прием, защото мнозина смятат, че новата партия още не е натрупала негативи, казва Асланов. И допълва, че същото се отнася и до формацията на експрезидента Първанов „АБВ”.
Лично аз на този етап не бих отписвал шансовете на „Атака” да излъчи поне един евродепутат. Много зависи от избирателната активност. Ако тя е традиционна за евроизборите, тоест ниска, „Атака” разполага със сравнително по-добри шансове за успех”, казва Юрий Асланов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.