Отново 7 партии в Гърция имат шансове да влязат в новия парламент

По-малко от три седмици преди насрочените за 20 септември извънредни парламентарни избори в Гърция СИРИЗА и “Нова демокрация” продължават да имат практически изравнени позиции. Според ново социологическо проучване на агенция GPO, за което информира вестникът на българите в Гърция “Български новини”.

Една седмица след като същата компания за анализ на общественото мнение – GPO – съобщи, че СИРИЗА е изостанала зад Нова демокрация с 0.3%, новото проучване показва, че Нова демокрация (НД) се подкрепя от 24% от анкетираните, докато за СИРИЗА казват, че ще гласуват 23.4%.

Четири партии имат близки стойности на електорална подкрепа. ККЕ (Комунистическа партия) получава 5,2%; Златна зора – 5,1%; “Потами” (Реката) -4.8%, колкото и социалистите от ПАСОК-ДИМАР.

За лявата “Народен съюз” на Лафазанис са посочили, че ще гласуват 3,4%, докато по-малкият коалиционен партньор на бившето правителство “Анел” (Независими гърци) е 1 процентен пункт под прага от 3% за влизане в парламента.

Според друго проучване, цитирано от в. “Parapolitka” “Нова демокрация” има подкрепата на 30.4% от гърците, а СИРИЗА – 29.6%.

На 25 януари тази година СИРИЗА спечели убедително предсрочните парламентарни избори с 36,34% от гласовете. Втора остана десноцентристката партия „Нова демокрация“ на бившия премиер Андонис Самарас с 27,81% от гласовете, а трета – крайнодясната „Златна зора“ с 6,28%. Центристката “Потами” остана четвърта с 6,05%, следвана от Гръцката комунистическа партия с 5,47%, десноцентристката партия „Независими гърци“ с 4,75% и ПАСОК с 4,68%.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.