Екзакта: ГЕРБ-37%, БСП-19%, ДПС-15% и още РБ, ББЦ и ПФ

Според прогнозните резултати на „Екзакта Рисърч Груп“ за парламентарните избори на 5 октомври най-малко шест партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок (РБ), „България без цензура“ (ББЦ) и Патриотичния фронт, ще влязат в следващия парламент. Още една партия – АБВ, е на ръба да премине минималния 4-процентов праг.

Резултатите на „Екзакта“ сочат, че ГЕРБ ще получи между 36,5 на сто и 37,5 на сто от гласуващите, БСП – 19-20 на сто, а ДПС – 14,5 -15,5%, РБ ще получи 6,5-7,5 на сто, ББЦ – 6,5-7,5%, Патриотичният фронт – 4-5%, АБВ – 3,5-4,5%, а „Атака“ – 2,8-3,8 на сто.

Прогнозата на “Екзакта” за мандатите е 99-102 за ГЕРБ, БСП – 51-53, ДПС – 40-42, РБ – 18-19, ББЦ – 18-19, ПФ – 12-13.

В края на кампанията леко нараства готовността да се гласува на предстоящите парламентарни избори. Декларираните категорични нагласи за упражняване на вот сочат активност близка до тази на парламентарните избори през май 2013 г. Събитията от последните няколко дни на кампанията могат да повлияят на активността. Засега очакваме да гласуват между 3 300 000 и 3 500 000 избиратели, коментират от „Екзакта“.

Важно е уточнението, че по време на кампанията активността нарастваше главно заради интереса на избирателите към малките партии. Немалка част от българите са склонни да гледат на малките партии с надеждата, че именно те ще бъдат коректив и балансьор в бъдещи управленски конфигурации, посочват от агенцията.

Партиите, които повишават резултатите си във финалната фаза на кампанията,
са ДПС, ББЦ, ПФ, АБВ и „Атака“.
ДПС е формацията, която успява да мобилизира в най-голяма степен избирателите си. От началото на кампанията РБ получават резултати, които им осигуряват място в бъдещия парламент. В хода на кампанията и ББЦ значително подобри електоралните си шансове, отбелязват социолозите.

АБВ от самото начало на кампанията получават електорален дял, който им дава шанс да се борят за място в парламента. „Атака“ повишава дела на избирателите си едва в самия край на кампанията.

Електоратът на по-малките партии от една страна нараства, но от друга не е достатъчно мобилизиран. Това затруднява прогнозите за резултата, който те биха получили в деня на вота. Малки са и разликите помежду им, което не позволява да твърдим категорично дали следващият парламент ще се състои от 6 или от 7 формации, посочват от „Екзакта“.

За настоящото изследване е използвана методиката полустандартизирано face to face интервю. Изследването е реализирано със собствени средства на Екзакта Рисърч Груп.

Свързани публикации

2 Comments

  1. Не би ли трябвало сле изборите да се вземат тези прогнози и който не е познал да му забранят да прави повече прогнози. Да има рейтинг – ето тази позна, а тази не. на тази следователно вярвайте, а на тази не…

  2. Както е известно тази агенцийка обслужва Бойко Тиквата. По показанията на агенциите много прозрачно личи кой какви планове си прави. Тиквата иска да не влязат Атака и ББЦ. За него АБВ не е проблем, а АБВ Тиквата го възприема като съюзник. Вижда се как тикат данните и му помагат. НЕ ДПС, не Националния фонд за спасение на Бойко, а АБВ на Първанов е скрития коз на Бойко за мнозинството. ГЕРБ плюс СДС плюс Първанов, това е идеята. Плюс 300 дни толеранс от турците.

Leave a Reply

Your email address will not be published.