“Медиана” за евровота: БСП – 21,9%, ГЕРБ – 19,6%, ДПС – 8,8%, ББЦ – 7%

Ако изборите за депутати в Европейския парламент се провеждаха на 5 април, то четири формации биха минали бариерата: БСП с 21,9%, ГЕРБ с 19,6%, ДПС с 8,8%, коалицията около “България без цензура” със 7%. Това показват данните от огласеното днес проучване на „Медиана” за моментните електорални нагласи в България. Според това проучване НФСБ би получил 4%, Реформаторският блок – 3,8%, АБВ – 3,7%, “Атака” – 2,5%.
Що се отнася до избирателната активност, 39% от анкетираните са категорични, че ще гласуват, а 33% отговарят, че е по-вероятно да гласуват. По 14% от анкетираните заявяват, че е по-вероятно да не гласуват или че няма да гласуват.
Само 25% от българите оценяват предстоящите евроизбори като много важни за страната. Други 40% ги определят като важни “донякъде”, за 17% са не много важни, а 12% смятат, че не са важни.
Затихването на страстите и липсата на предпочитана политическа алтернатива вероятно ще дадат отражение и върху избирателната активност на предстоящите евроизбори, коментира данните от изслеването директорът на „Медиана” Кольо Колев. По думите му, забелязва се известно охладняване и дистанцираност по отношение на предстоящите на 25 май избори.
Кметът на София и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова оглавява рейтинговата класация на политиците с 48% одобрение, следвана от Кристалина Георгиева – 46%, и Георги Първанов – 45%.
В първата десятка са и Сергей Станишев – 38%, Пламен Орешарски – 37%, Росен Плевнелиев – 33%, Ивайло Калфин – 33%, Бойко Борисов – 31%, Мая Манолова – 30%, и Лютви Местан – 29%.
В момента правителството, оглавявано от Пламен Орешарски „по-скоро вдъхва доверие” на 33% от анкетираните, а 49 на сто – са по-близо до разочарованието.
Според проучването на „Медиана” за 30 % от българите този кабинет е по-добър от предишния редовен кабинет, а 25% смятат, че правителството на Орешарски е по-лошо от това на Бойко Борисов.
За 20% би било по-добре за страната, ако ГЕРБ се върне на власт, според 38% би било по-зле, а 31% смятат, че ще е същото.
Събитията в Украйна не са повлияли съществено върху вътрешнополитическите нагласи. Обществото се консолидира около идеята “Западът е виновен, но и Русия не е съвсем права”, коментира Кольо Колев. Според социолога, доколкото има “по-права” страна или “по-малко неправа”, предпочитанията са на руска страна.
На въпрос “Одобрявате ли, или не, действията на ЕС и САЩ в събитията в Украйна?” 6% отговарят утвърдително, 20% – “донякъде”, 41% – не одобряват, а 33% не могат да преценят.
Попитани дали одобряват, или не, действията на Русия във връзка със събитията в Украйна, 17% отговарят с “да”, 21% – донякъде, 33% – че не ги одобряват, а 29% не могат да преценят.
24% оценяват като правилно това, че България не признава референдума в Крим, 35% смятат, че е неправилно, а 41% не могат да преценят.
За по-твърди икономически и политически санкции срещу Русия се обявяват 13%, срещу това са 40%, а 47% не могат да преценят.
Изследването е представително за пълнолетното население и е направено между 31 март и 5 април сред 1002 души в цялата страна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.