Екзакта: ГЕРБ-27.4%, БСП-11.1%, ДПС-8.2%, РБ-5.5%, ПФ-4.5%

Ако днес се провеждаха парламентарни избори, ПП ГЕРБ би получила 27,4% от вота на българите, а БСП – 11.1%. За ДПС биха гласували 8,2%, а за РБ – 5,5%. В парламента биха попаднали още ПФ с резултат от 4,5%, АБВ и Атака с по 3%. Това показват данните от изследване на електоралните нагласи на социологическата агенция “Екзаста”. Видно е, че се скъсява дистанцията между БСП и ДПС, обръщат внимание авторите на проучването. В този смисъл, според “Екзаста”, ако днес се провеждат предсрочни парламентарни избори, е много вероятно да се възпроизведе сегашното партийно представителство в Българското Народно събрание. ББЦ единствена би останала извън парламента, тъй като електоратът й се свива значително.

Електоратът на БСП се свива с 3 процента за времето след парламентарния вот през октомври, 2014 г. За низходящ тренд говори и намалялата подкрепа за лидера на БСП Михаил Миков (с 5% в сравнение с октомврийското изследване на „Екзакта”, което се проведе след парламентарния вот). В началото на март 2015 г. председателят на ПГ на БСП лява България е одобряван от 16,5% и неодобряван от 67% от българите. 84% от социалистите одобряват своя лидер.
Мая Манолова е одобрявана от 19% от българите, в това число от 80% от социалистите, а Георги Кадиев е харесван от 18% от българите и от 60% от привържениците на БСП.

Георги Първанов запазва позициите си на един от най-одобряваните леви политици в страната с одобрение от 33%. Първанов не губи политическото си влияние и сред електората на БСП.

Татяна Дончева след като се яви на избори с „Движение 21” през октомври, 2014 г. дава заявка за по-трайно присъствие на българската политическа сцена. Тя е одобрявана от 25% от българите и от значително повече леви избиратели.

52% от българите подкрепят идеята в България да се въведе задължително гласуване, а 36% са против. Задължителният вот е одобряван преди всичко от жените, от хората на възраст между 30 и 40 г., както и от тези над 60 г., от жителите на провинцията, от заможните избиратели. Задължителното гласуване е неприемливо за представителите на етническите малцинства. Налице е консенсус между избирателите на ГЕРБ и на БСП за ползите от задължителното гласуване. И в двата електората подкрепящите задължителния вот са по около 70%.

Делът на хората, които намират за приемливо въвеждането на задължително гласуване остава без особени промени за последните години. Изследване на „Екзакта” от декември, 2013 г. регистрира подкрепа за задължителния вот от страна на 54% от българите. В същото изследване противниците на задължителния вот са 35%.

Сравнителните данни показват, че става дума за трайни нагласи по темата, коментираха от “Екзакта”.

Коментарът на данните е на авторите на национално представително проучване за пълнолетните българи, проведено в цялата страна между 24 февруари и 4 март, 2015 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка. Обхванати са 125 гнезда в 93 населени места.
Изследването е осъществено със собствени средства на Exacta Research Group.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.