Експерти: Всичко е ясно, виновни няма да има

Политик (бивш шеф на НСС), синдикалист и бивш директор на пожарната се обединиха в студиото на Нова ТВ в констатацията, че виновни за огромната трагедия във фабриката за експлозиви в крайна сметка ще се окажат загиналите, въпреки че отговорността е на цялата държава и нейните институции.

„По всичко личи, че това предприятие много отдавна е трябвало да бъде с отнет лиценз и с прекратена дейност. Една от големите язви на българската държава днес е, че законът не се прилага еднакво спрямо всички”, коментира политикът ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на контраразузнаването. Според него е трябвало на високо ниво – там, където се лицензира и разрешава тази дейност, да се вземе адекватно отношение. Причината това да не се случи по думите на Атанасов са корупционните практики в българската държава. По думите на ген. Атанасов големият проблем е, че „администрацията се смазва с определени пачки пари”.
Атанасов вмени отговорността за случилото се и на ДАНС, защото при тях е постъпила информация за тези тежки нарушения в завода, а те не са взели мерки.
“Голяма част от политиците захранват предизборните си кампании с тези мръсни пари”, заяви от своя страна Тодор Воденов, председател на синдикат „Отбрана” към КТ „Подкрепа”. Попитан от водещите в студиото дали е съгласен с констатацията, че дива алчност е причината за тази трагедия той отговори, че изразът дори е малко мек.

„Става въпрос за един черен бизнес, за едни мръсни пари”, съгласи се и ген. Кирил Войнов, бивш директор на “Пожарна безопасност и защита на населението”. Според него от години, още от 2006 година, в институциите се назначават така наречените послушници и затова цената е човешки животи .

“Виновни ще останат тези, които загинаха”, песимистично прогнозира Кирил Войнов, който бе избран за “Мъж на годината” през 1999 г. заради личното си участие в тежки и рисковани спасителни операции.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.