Атанасов: Главният секретар на МВР е некомпетентен

Председателят на парламентарната комисия по вътрешен ред и обществена сигурност Атанас Атанасов заяви в сутрешния блок на bTv, ме главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е самонадеян и некомпетентен. Депутатът от РБ коментира в студиото вчерашното изслушване на Лазаров в комисията за операцията срещу стрелеца от Лясковец, при която загина командос, а други трима бяха ранени. Според Атанасов трагичната история показва много ниската компетентност и голямата самонадеяност на Светлозар Лазаров и останалите ръководители на операцията.

„Абсурд е да се използва специализираният отряд. Едно лице (б.р.-Петко Стрелеца), се е барикадирало и ти да хвърлиш отряда срещу него”, посочи Атанасов. По думите му, “най-скандалното е, че по време на втората дисциплинарна проверка, разпоредена от служебния министър Иван Бакалов, главният секретар на МВР е отказал да се срещне със създадената по случая комисия, като е обяснил, че там, където е трябвало, е дал обяснение”, заяви Атанасов и определи поведението на Лазаров като неподчинение, за което се предвижда дисциплинарна отговорност.

„Искал съм оставката на Лазаров, но повече няма какво да се занимавам с този въпрос. След промяната на закона смяната на висшия професионален шеф на полицията ще влезе в правомощията на МС”, подчерта депутатът. Атанасов изтъкна, че има много по-скандални случаи, свързани с управлението на МВР.

Скандален е начинът, по който оперативно са обезпечавани протестите – в продължение на 300 дни е имало подслушване. Става въпрос за широкомащабна операция, в която са били включени МВР, ДАНС и ДАТО. Така че в сравнение с това, случаят Лясковец е дребна работа, макар че за близките на убития и пострадалите е много тежко, продължи Атанасов.

Подслушването на Касим Дал също е било в нарушение. Това е била политическа услуга на ДПС. Заради този сигнал е осигурена комфортна охрана и транспорт на Лютви Местан. Това е явна злоупотреба с власт и трябва да се потърси отговорност за това, каза още Атанасов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.