Съд на два пъти е връщал лиценза на гръмналата фабрика

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов съобщи по Нова ТВ, че лицензът на фирмата-собственик на фабриката за експлозиви край село Горни Лом е бил отнеман на два пъти – през 2007 и 2010 година.
След обжалване в съда обаче лицензът е възобновен, допълни Бакалов. Министърът изтъкна, че през 2010 година МВР е дало отрицателно становище по отношение работата на завода и настоя всеки да си поеме неговата отговорност. По думите на Бакалов вероятно фабриката е продължила да работи, защото „има някаква подкрепа от някъде”.

„Причините са комплексни – проблемът е и бизнеса, защото трябва не само да забогатява, а и да взема предпазни мерки, защото резултатът се видя”, категоричен бе Йордан Бакалов. Министърът каза още, че е виждал много взривове, но такъв не е виждал. Според него единственото, което е спасило близкото село е преградното съоръжение, което е насочило взривната вълна нагоре.

Министър Бакалов съобщи, че по време на проверка на служба КОС от септември месец било констатирано, че във фабриката в Горни Лом има количество от 11 280 мини, които са се съхранявали неправилно в котелно помещение след което ден мините са преместени в складовото помещение.

Освен това проверяващите установили, че количествата мини, които се съхраняват, са много повече, отколкото е допустимо, а разстоянията между палетата, на които се държат тези мини, е по-малко от допустимото.

„На 24 септември е имало проверка пак от Служба КОС – отстранен е проблемът в парната централа. Отстранен е проблемът и с подреждането на мините”, обясни министър Бакалов. Той отхвърли възможността отстраняването на нередностите в цеха и складовете да е бил отстранен само на документи, като се аргументира с това, че служителят на МВР, който се е подписал под документа, че всичко е наред, носи съдебна отговорност.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.