Само в България се печели от утилизиране на боеприпаси

“За да няма произшествия при утилизирането на стари боеприпаси в неясно състояние са нужни компютъризирана апаратура и обучение на специалисти, които нито боравят директно с мини и снаряди, нито имат дневни норми. Поради тази причина, утилизацията по света не е печеливша, докато в България тя носи приход, защото не се прави инвестиция в кадри и оборудване”. Това обясни в студиото на bTv бившият директор на завод ТЕРЕМ Станчо Петков. Той разказа, че е бил сред първите хора, влезли в останките на предприятието-убиец в Горни Лом, където загинаха 15 души. Според него, щетите показват, че на площадката на „Миджур” е имало десетки тонове взривно вещество, макар дневната норма на работниците да е била 5-600 кг.

По думите му „действително там е една много голяма рана, не само там, а в цялата държава. Това показва състоянието на т.нар военна промишленост у нас. Тя вегетира, защото държавата избяга от своите функции”. Петков посочи, че служба КОС на МВР е отговорна за това, че обектът на „Видекс” е продължавал да работи и след откритите при проверка нарушения.

Петков изтъкна, че във фирмите от военнопромишления комплекс се правят политически назначения на хора, които нямат нужната компетентност. Като пример той даде именно ТЕРЕМ, където изпълнителен директор станал бившият ни посланик в Либия Кръстьо Илов, както и друго предприятие, управлявано от печатар.

Следователят от НСлС Андрей Цветанов посочи, че случаят в Горни Лом е резултат от „човешка грешка и то не един човек. Той подчерта, че е „твърде рано да се индивидуализира вината”, но е очевидно, че работещите са по-малко виновни от началниците им, които е трябвало да организират съхранението на боеприпаси.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.