Министър Иванов: Изборът на Панов бе предизвестен

Министърът на правосъдието Христо Иванов изрази резерви към вчерашната процедура във ВСС по избора на новия председател на Върховния касационен съд съдия Лозан Панов. В интервю за БНР министър Иванов каза, че е предпочел да не присъства на вчерашното заседание на съдебните кадровици, защото то е било с предизвестен край.

Христо Иванов поздрави г-н Панов с това, че е получил доверието на мнозинството във ВСС. По думите на министъра, ако Лозан Панов получи доверието и на президента, ще ни предстои една много по-трудна задача, за която също трябва да му пожелаем в аванс успех, и това е, както той самият е заявил вчера, да стане „обединител на съдиите“, което вече ще бъде много по-трудно.

“А що се отнася до моето присъствие и отсъствие вчера, съвсем честно ще ви кажа. Някак си се чувствах по-полезен в работата, която може да се свърши тук, защото наистина – ако мога да се изразя малко метафорично – (присъствието ми) на десетчасови филми с предизвестен край не е нещо, в което виждам особен смисъл”, каза Христо Иванов.

Както е известно, вчера, след близо 10-часово заседание Висшият съдебен съвет избра съдия Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. За него гласуваха 17 от съдебните кадровици. Шестима подкрепиха другия кандидат – Павлина Панова.

По-рано днес депутатът и председател на Комисията по вътрешен ред Атанас Атанасов заяви в студиото на Нова ТВ, че ще призове колегите си от ДСБ и Реформаторския блок да сезират президента Росен Плевнелиев да не подписва указа за назначаване на Лозан Панов за председател на ВКС заради компрометиране на избора.

Българските институции имат много тежък проблем с неспазването на законодателството, с газенето на законодателството, коментира още Атанасов по повод избора на председател на Върховния касационен съд, който се извърши не с бюлетини, а електронно.

В декларация, прочетена от Радан Кънев, ние призовахме да се спази Конституцията, в която, в член 31, е записано, че кадровите решения на ВСС се вземат чрез тайно гласуване, напомни Атанасов и припомни, че самият Панов е искал промяна на начина на гласуване, чрез бюлетини, на самото изслушване.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.