Дипломатическа катастрофа за Меркел

Макар да изглежда, че Берлин е наложил основната част от изискванията си към Гърция, в Германия се надигат някои гласове, които твърдят, че този успех е “дипломатическа катастрофа”, накърняваща авторитета на най-силната държава в Европа.

“За един уикенд германското правителство унищожи десетилетия на дипломация”, заяви вчера с обвинителен тон седмичникът “Шпигел” в електронното си издание, изразявайки съжаление за “каталога на ужасите”, чиято цел е “да унижи Гърция”.

Германският канцлер Ангела Меркел, наричана често “Кралицата на Европа”, и нейният финансов министър Волфганг Шойбле олицетворяваха целия уикенд твърдата линия, срещу която има негодувание в чужбина, но и в тяхната родина.

“Тънка е линията между спасяването и наказването на Гърция. Тази нощ тази линия изчезна”, със съжаление написа в Туитър Матиас Мюлер фон Блуменкрон от консервативния вестник “Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

Според “Зюддойче цайтунг”, баварския вестник на лявоцентристите, “Меркел е успяла да съживи образа на една грозна, алчна и безсърдечна Германия, който току -що бе започнал да избледнява”. “Всеки цент от помощта за Гърция, който германците се опитаха да спестят, ще трябва да се удвои или утрои през идните години и да се похарчи за подобряване на този образ”, с безпокойство коментира всекидневникът.

Липса на съпричастност

Преди две години изследване на Би Би Си, установи, че Германия е най-популярната страна в света, радваща се на положителен имидж, съчетавайки икономическия успех със социалното съзнание и дипломацията. Именно това бяха посочили 59% от анкетираните.

Само че според Йошка Фишер, бившия министър на външните работи на Германия, гръцката криза е разпалила национализма в страната и г-жа Меркел не е успяла да убеди германците да видят по-далече от портфейла си.

Канцлерката консерватор, която ще отпразнува през ноември шест години на власт и се ползва с подкрепата на близо 70 % от германците, “не се аргументира, нито действа като политик, а като счетоводител”, заяви с обвинителен тон Фишер.

Пропиляхме огромна част от симпатията към Германия с катастрофално общуване, отбелязва г-жа Констанце Щелценмюлер, германски аналазатор от “Брукингс инститюшън” (Brookings Institution), анализаторска група, чиято централа на намира във Вашингтон.

Според нея германската линия на поведение в случая показва липса на съпричастност и би била приета по-добре, ако имаше признание, че обикновените гърци наистина са страдали повече от другите в Европа, обяснява тя.

Ако някой бе обявил пред обществеността професионално германската позиция, може би на нас нямаше да гледат толкова неприятно, допълва историкът и журналист Нилс Минкмар в “Туитър”.

Според г-жа Щелценмюлер преговорите в Брюксел “са причинили големи щети”, най-вече на “имиджа на една безобидна голяма сила”, който Германия се опитваше да си изгради.

По време на тези “невероятно грозни” преговори Ангела Меркел сякаш се обръщаше към собственото си мнозинство, отправяйки към останалата част на Европа ултиматум, отбелязва Щелценмюлер.

Дори обаче с по-изтънчена дипломация, отбелязва анализаторката, безпрецедентният сегашен статут на Германия излага страната на критики. Това е цената на властта, подчертава Щелценмюлер.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.