Меркел се обяви против вълната от насилие срещу бежанци

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети днес център за бежанци град Хайденау край Дрезден, където в ксенофобски протест в края на седмицата имаше сблъсъци между крайно десни, антифашисти и полицаи, в които пострадаха поне 30 униформени служители. Стотици войнствено настроени крайно-десни хвърляха коктейли “Молотов” срещу убежища за имигранти в Рощок-Лихтенхаген под аплодисментите на близо 3000 местни жители. По чудо не загина никой, но бяха арестувани над 370 души и пострадаха близо 250 полицаи, а властите бяха критикувани за бавната си реакция, съобщава електронното издание на “Дневник”.

“Отвратително е да гледаш как крайно десни екстремисти и неонацисти крещят с омраза. Но също така безобразно е да видиш, че германски граждани и дори семейства с деца, ги подкрепят и участват в шествията им”, коментира Ангела Меркел. В Хайденау, където бежанците са настанени в халета на тукашния магазин “Практикер”, кметът Юрген Опиц настоя Меркел лично да дойде на място.

Ангела Меркел определя миграционната криза като най-голямото предизвикателство за 10-годиното ѝ управление. Канцлерът настоява за единна европейска реакция.

“Тази тълпа, хората, сеещи това насилие, не трябва да получават и милиметър пространство”, каза в понеделник в Хайденау вицеканцлерът Зигмар Габриел. В същия ден гимнастически салон в Науен (на 40 км западно от Берлин) бе опожарен, защото се подготвяше да настани стотина бежанци.

“Те си мислят, че са защитници на истинската Германия, а истината е, че това са хора, които най-малко могат да се нарекат германци”, каза Габриел за неонацистите, скандирали “Хайл Хитлер!” и замеряли полицията с бутилки и фойерверки.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.