В Бундестага обсъждат дали да подкрепят новия спасителен план за Гърция

Очаква се немските депутати да гласуват с мнозинство относно подкрепата на третия спасителен план за Гърция, въпреки че канцлерът Ангела Меркел среща съпротива при депутатите от нейната партия.

Много хора от Християндемократическия съюз на Германия се обединиха против евентуално бъдещо решение за даване на финансова помощ на Гърция, на стойност 86 млрд. евро. Също така холандските депутати трябва да дадат и своите гласове относно новия спасителен пакет, които са също скептично настроени.

Вчера на пробен необвързващ вот 60 от 311 консервативни депутати гласуваха против или са се въздържали.

Дебатът е започнал в 9 ч. местно време като след него ще последва гласуване от страна на депутатите. От името на правителството ще говори Волфганг Шойбле, финансовият министър на Германия, вместо Ангела Меркел.

Припомняме, че очакванията на канцлера на Германия бяха, и още са, Международният валутен фонд (МВФ) да вземе участие в спасителния пакет за Гърция. Решението от МВФ ще се вземе в следващите месеци.

“МВФ участва в преговорите. Той подкрепя гръцкото споразумение. Г-жа Лагард ясно заяви, че ако тези условия са спазени, то тя ще препоръча на борда на МВФ фондът да вземе участие в програмата от октомври. Аз не се съмнявам, че казаното от г-жа Лагард ще се реализира”, каза Ангела Меркел, относно ролята на МВФ в плана.

Също така Меркел добави, че е не е сигурна дали този спасителен план ще успее, но заяви все пак оптимизъм, че Гърция може да се справи с кризата, освен това тя похвали и администрацията на гръцкия премиер Алекси Ципрас за рязката му промяна в политиката след сблъсъците с кредиторите.

“Сега Гърция трябва да поддържа темпото си на “интензивна работа ” в една и съща посока”, каза канцлерът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.