ЕС може да промени договорите си с Лондон

“Европейският съюз ще трябва да обмисли възможността за промяна на договорите си с Великобритания, ако това е цената за оставането й в съюза”, каза германският канцлер Ангела Меркел.

Тя заяви, че вярва в създаването на условия за оставането на Лондон в съюза и не страда от “безсънни нощи” заради този въпрос. “Оптимист съм, че ако всички го искаме, ще намерим добро решение“, каза още тя.

На въпрос дали понякога се е чувствала раздразнена от исканията на Великобритания, Меркел отговори с усмивка, че “ние се познаваме… и като германски канцлер мога само да кажа, че и аз имам свои собствени виждания за това как трябва да се развиват нещата в ЕС“.

Европейският съюз е обединение на 28 държави-членки, които трябва да намерят компромис помежду си. Само когато всички са доволни и щастливи могат да се постигнат добри резултати“, допълни тя и заяви още, че би могла да подкрепи някои от предложенията на британския премиер Дейвид Камерън. Въпреки положителното отношение на Берлин спрямо исканията на Лондон обаче, редица други държави, сред които и Франция, са по-предпазливи по отношение на промени в договорите с ЕС.

Интервюто на Меркел идва, след като миналата седмица Камерън направи обиколка в редица европейски столици, сред които и Берлин, в опит да намери съмишленици на исканията си. Те включват и по-строги правила за емигрантите, както и повече влияние на държавните парламенти над европейското законодателство.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.