Германският парламент одобри преговорите с Гърция

Германският парламент даде на правителството мандат да води преговори по трета помощна програма за Гърция и одобри отпускането на мостово финансиране за Атина=

Очаква се програмата да бъде на стойност над 80 млрд. евро и с продължителност три години.

На днешното извънредно заседание на долната камара на германския парламент “за” гласува значително мнозинство от 439 депутати при 119 гласа “против” и 40 въздържали се. Бундестагът има 631 депутати.

Част от гласувалите с “не” са от управляващия блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз на канцлера Ангела Меркел и финансовия министър Волфганг Шойбле.

Самите те се обърнаха по-рано към депутатите от трибуната на парламента и ги призоваха да подкрепят усилията за оставане на Гърция в еврозоната.

Канцлерът Ангела Меркел предупреди, че ако германските депутати не подкрепят преговорите за трети спасителен план за Гърция, ще се изправят пред абсолютен хаос.

Меркел изрази мнение, че предложението южната ни съседка временно да напусне еврозоната няма да проработи.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле постави под въпрос успеха на новата програма за помощ. Той е на мнение, че може би е по-добре Гърция да излезе за известно време от еврозоната и да реши сериозните си икономически проблеми.

Меркел обаче настоява за преговори за ново споразумение с Атина, за да може да се предотврати излизането на страната от еврозоната, което би причинило сътресения на целия валутен съюз.

„Алтернативата на това споразумение не би бил един „тайм-аут” от еврото, а един по-скоро предвидим хаос. Ние ще проявим груба небрежност, както и безотговорност, ако поне не опитаме по този начин”, каза тя пред долната камара на Бундестага.

Въпреки опасенията си, Шойбле подкрепи Меркел.

„Новият спасителен план за Гърция е последният опит да се помогне на Атина, която изпитва крайна нужда от пари. Това е последният опит да се справим с трудната задача, пред която е изправена Европа в Гърция”, каза министърът на финансите пред депутатите.

Той обеща да бъдат положени всички усилия, за да може този последен опит да бъде успешен, предаде Франс прес. „Според нас има шанс тези преговори да приключат положително”, отбеляза Шойбле, без обаче да скрие, че това ще бъде „много сложно”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.