Евродепутат: Само 6% от газът за ЕС е руски, но България е много зависима

Зависимостта на Европейския съюз от руския газ не е толкова съществена – само 6% от цялата икономика на Съюза ползва природен газ от Русия, съобщи евродепутатът от Европейската народна партия Владимир Уручев по БНР. Според него, проблемът е с отделни държави от Общността, страните-членки от бившия социалистически лагер, някои, като България, са изцяло зависими от доставките на газ от Русия. Уручев е оптимист, че ще се ускори диверсификацията на доставките, и най-вече с фокус намаляване на независимостта от Русия. По думите на евродепутата, всички проекти, които са планирани, ще бъдат ускорени, за тях ще бъдат предвидени средствата и ще бъдат набелязани всички необходими мерки, за да станат те възможно най-бързо.
Евродепутатът от ЕНП коментира, че ситуацията в Украйна тепърва ще ескалира, ще започнат да се развиват действия за отделяне на Крим от Украйна, най-вероятно ще има противопоставяне.
След референдума в Крим, Владимир Уручев прогнозира засилване на други сепаратистки настроения в ЕС, като например желанието на Каталуния за отцепване от Испания.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.