Fitch и S&P обявиха частичен дефолт за големи гръцки банки

Две от най-големите и авторитетни международни рейтингови агенции – Fitch и Стандард енд Пуърс – обявиха четирите най-големи гръцки банки в “частичен дефолт” поради въвеждането на едноседмична банкова ваканция (засега), за да се предотврати масово изтегляне на капитали, както и заради забраната за банкови трансфери за чужбина.

“Частичен дефолт” (“RD” – restricted default ) означава, че кредитополучателят е в неплатежоспособност по едно от задълженията си, без обаче да се намира в процедура на ликвидация или на фалит. Оценката се отнася за Националната банка на Гърция (National Bank of Greece), Пиреос банк (Piraeus Bank), Юробанк (Eurobank) и Алфа банк (Alpha Bank), които са на ръба на срива след прекратяването на преговорите между Атина и нейните кредитори.

Досега дългосрочните кредитни оценки на четирите банки бяха ССС (лат. букви), което означаваше, че не може да се изключи просрочие по някой от падежите.

В понеделник “Стандард енд Пуърс” понижи с една степен оценката на Гърция до ССС- с аргумента, че решението на Атина да прибегне до референдум е много лош сигнал за икономическата стабилност на страната.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.