Путин обяви изборна реформа, в Гърция обсъждат намаляване на депутатите

И докато в България дебатите по изборното законодателство и вида избирателна система сякаш приключиха с приемането на новия Изборен кодекс, то в страни като Русия и дори в люлката на съвременната демокрация – Гърция – продължават да действат и обмислят как да усъвършенстват демокрацията. И което не е без значение – как да я направят по-евтина.

Днес президентът на Руската федерация Владимир Путин одобри нова, смесена мажоритарно-пропорционалната система за избори на народин представители в Руската Дума. От лаконичното съобщение на РИА Новости става ясно, че занапред половината от депутатите (225 души) ще се избират по партийни списъци, а другата половина — по едномандатни райони.

Досега в Русия действаше пропорционалната избирателна система, която допуска участие в избори само на партии.

Според новия закон се запазва се 5-процентната бариера за допускане на политическа партия в разпределението на мандатите. Размерът на изборните фондове за кандидатите се повишава 2.5 пъти.

В съседна Гърция продължаващата криза извади на дневен ред търсенето на икономии дори чрез намаляване на броя на депутатите. Това е била една от темите, по които са  разговаряли премиерът Андонис Самарас и вицепремиера Евангелос Венизелос, съобщава електронното издание на вестник “Катимерини”, цитирано от БГНЕС.

Изданието посочва, че Самарас и Венизелос са известни поддръжници на идеята за намаляване на броя на депутатите от 300 на 250 души. Гръцкият премиер дори предложил техният брой да се сведе до 200 души. Правителството на Атина смята, че ако този въпрос се постави за обществено обсъждане преди изборите за Европейски парламент и местните избори през май, може да насърчи апатичните избиратели да се заинтересоват от политиката на страната.

Идеята за намаляване на броя на депутатите е тема на политически дебати повече от десет години, но досега не е постигнато нищо съществено.

През ноември миналата година гръцкият парламент за първи път разкри доходите на депутатите. Изнесените данни показват, че брутна месечна заплата на един гръцки депутат е 5 705 евро. Като се прибавят транспортните разходи, разходите за куриерски услуги, канцеларски материали и други общият приход на един депутат може да достигне между 7 644 евро и 8 198 евро.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.