Президентът: България има златен шанс за отлаганите важни реформи

Въпреки нестабилната политическа ситуация в страната ни през изминалите две години, България има „златен шанс“ да извърши дълго отлаганите важни реформи – в съдебната система, в администрацията, в сектор „Сигурност“, в здравеопазването, в образованието. Това каза президентът Росен Плевнелиев на среща в Мюнхен с министъра за евроинтеграция и регионални връзки на Бавария д-р Беате Мерк. Двамата разговаряха в рамките на 51-вата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността.

Президентът посочи, че България остава в групата на най-проевропейските държави в Европа и изтъкна, че това се случи и благодарение на активното гражданско общество,

Държавният глава изрази благодарност за оказваната от Свободната държава Бавария експертна подкрепа на България, особено в областта на правосъдието и вътрешния ред. В тази връзка Росен Плевнелиев отново подчерта, че страната ни напълно отговаря на критериите за присъединяване към Шенгенската зона без граничен контрол и че, въпреки първоначалните трудности, успешно се справи с предизвикателствата, породени от повишения миграционен натиск върху външните граници на ЕС.

На срещата Росен Плевнелиев и Беате Мерк обмениха мнения по средата на сигурност в региона в контекста на кризата в Източна Украйна. Двамата бяха единодушни, че Европа трябва да остане единна, за да бъде силна в момент, когато се наблюдава отстъпление от принципите на демокрацията и на върховенството на закона. По думите на държавния глава, случващото се в Украйна и в Близкия изток прави ролята на България в Югоизточна Европа още по-важна.

„България е отговорен член на ЕС и може да даде пример на страните от Западните Балкани, които трябва да получат тласък по пътя на европейската си интеграция. Необходимо е да засилим връзките помежду си, за да избегнем риска от изолация и разделение“, категоричен беше президентът Росен Плевнелиев.

В първия ден на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността Росен Плевнелиев заяви: “Огромни са притесненията на всички в Мюнхен, че се отправяме към трайна нестабилност и влошаване на отношенията между ЕС и Русия, което никой не иска да допусне. Следващите дни ще бъдат решаващи”, коментира държавният глава.

“През последните 25 години Европа пише история – разширихме демокрациите си, укрепихме ги, гарантирахме човешките права и свободи. Днес обаче отново трябва да отстояваме ценностите си и ако ние не пишем историята си, някой друг ще я напише вместо нас. В тези времена сме длъжни да се върнем обратно към ценностите си, а не към сметките и интересите, длъжни сме да подкрепим всяко разумно действие за повече мир и за стабилност в региона и по света и за възстановяването на върховенството на закона”, заяви още президентът.

Росен Плевнелиев е първият български държавен глава, който ще вземе участие в Конференцията като ключов говорител. В събота президентът ще направи изказване в дебата на тема “Конфликтът в Украйна и сигурността в Европа”, заедно с колегите си от Финландия Саули Нийнистьо, от Литва Далия Грибаускайте и от Украйна Петро Порошенко. Дискусията е с начало 16.30 часа българско време.

Снимка: www.president.bg

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.