Дацов: КТБ е пътник, Хърсев: Още има шанс…

Финансовите експерти Любомир Дацов и Емил Хърсев демонстрираха в студиото на БНТ съвършено различни оценки и прогнози за КТБ. Дацов, който е бил зам.-министър на финансите в две правителства, е песимист за бъдещето на поставената под особен надзор банка, докато Хърсев смята, че все още не всичко е загубено.

“Мисля, че шансовете на КТБ за оцеляване са минимални. От самото начало акционерите, ако искаха, щяха да са намерили начин да спасят банката,” коментира Любомир Дацов. Според него като че ли единствено вложителите могат да направят нещо, за да спасят банката.

Емил Хърсев обяви, че и той самият е бил в началото на същото мнение, но после е стигнал до извода, че никой не може да спаси самостоятелно този трезор.

“Все по-трудно става да гадаем какво става с КТБ, тя е оставена на течението, на собствената си съдба. И все по-трудно става да се възстановят жизнените функции на тази банка. На все още ще бъде по-евтино и за държавата и за данъкоплатците да се възстанови банката, а не да се обяви в несъстоятелност”, заяви Емил Хърсев. Той прогнозира, че държавата ще бъде осъдена от поне една група кредитори на КТБ, заради закъснялото и още несъстояло се изплащане на гарантираната част от депозитите в КТБ, заради което срещу България започна и наказателна процедура от ЕК. Хърсев предупреди, че едно такова успешно дело на вложители срещу държавата проправя пътя за съдебни дела от страна на всички останали вложители.

Дацов коментира, че големият проблем на КТБ е, че са намесени много интереси, включително и политически.

Няма ли политическо съгласие между основните играчи, които доведоха до конфликта, няма да има и стабилизиране на банката, дори и да има техническо решение за нея, каза Дацов. След което изтъкна, че преди да се започне да се спасява банката, трябва да е ясно къде са раздадени парите и кой ги контролира сега.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.