Омбудсманът: Дойде време за кабинет-камикадзе

“Дойде моментът за правителство-камикадзе. Всички политици усещат, че ще изгорят, ако участват в него, и затова се дърпат”, коментира пред TV7 омбудсманът Константин Пенчев. Той е на мнение, че България е пред катастрофа и при това положение някой трябва да изведе държавата напред с риск да гръмне, иначе ще гръмне държавата. Пенчев отбеляза, че за първи път чува от трибуната на Народното събрание толкова смирен тон и апели да се постигне съгласие на всяка цена. Според него, по-старите политици са разбрали, че повече не може по досегашния начин и трябва да се върви напред и да се работи по основни теми.”Закъснели сме с реформите, но по-добре да ги започнем късно, отколкото никога”, заяви Пенчев.

“Не знам кой закон чете БНБ, но със сигурност не е нашият за кредитните институции. Юристите на БНБ да излязат и да ми докажат, че прилагат нашето законодателство”, коментира омбудсманът за казуса “КТБ”. Той изрази недоумение как в БНБ са изчислили, че банката трябва да бъде фалирана на 5 октомври, след като в закона е записано нещо съвсем друго. “Ако щяха да фалират КТБ, това трябваше да стане още през юни. Вместо това я затвориха и за четири месеца я убиха. Особеният надзор не беше този, който е записан в нашия закон”, подчерта Пенчев и добави, че “безобразията” по този случай му дават основания да смята, че всички искове срещу държавата в Страсбург ще бъдат основателни. Той отбеляза, че да се прехвърли решението по този случай към политиците е все едно съдът да ги попита дали да осъдят някого и как.

“Този филм сме го играли вече 96-97 г., само че никой не осъди бандитите, а те осъдиха България”, припомни Константин Пенчев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.