Менда Стоянова: Искров трябваше да поеме поне моралната отговорност за КТБ

Фалитът на КТБ показа нагледно колко скъпо могат да ни струват политическите пазарлъци. Това заяви в студиото на bTv председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. По думите на депутатката от ГЕРБ, за разлика от фалитите на банки в САЩ и Европа, продиктувани от финансовата криза, КТБ е фалирала по безобразен начин, заради лошо управление и липса на контрол, допълни тя. Стоянова определи позицията на Иван Искров, че контролът над банките е задължение на единия от подуправителите на БНБ, като „измъкване”.

„Нееднократно казах, че Искров трябваше да подаде оставка доста отдавна. Дали е нарушил закона, дали ще носи вина – вероятно не, защото законът не му е дал кой знае какви правомощия, но при положение, че при него фалира четвъртата по големина банка в страната, той трябваше да поеме морална отговорност, но не направи дори това”, каза Менда Стоянова. Попитана защо Искров е бил преизбран за втори мандат по време на първото правителство на ГЕРБ, Стоянова коментира, че решението за повторното избиране на Искров за втория му мандат като гуверньор, е било взето след обстойни дебати. Фактор в полза на преизбирането му са изиграли положителните референции изпратени от Европейската Централна банка.

Менда Стоянова се обяви против идеята победителят в конкурса за следващ управител на БНБ да назначи за свои заместници останалите трима претенденти за поста, както е станало в Сметната палата.

„Трябва да спрем с политическите пазарлъци в БНБ, видяхме, че те може да струват много скъпо”, изтъкна депутатката. Стоянова каза още, че за разлика от Искров, който е бил ярка политическа фигура, в момента, когато е избран шеф на БНБ, сегашните кандидати са експерти.

С назначаването на Иван Искров за гуверньор на БНБ през 2003 г. се е нарушило спазваното от въвеждането на валутния борд правило централната банка да се управлява от независим човек. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” бившият депутат от СДС и ДСБ Асен Агов.

„Както сам той се похвали, той е третият с най-дълъг управленски стаж в централна банка в Европа. Изборът му през 2003 г. беше политически – той беше продиктуван от това, че тогавашният управител Светослав Гаврийски се беше противопоставил на замяната на дълга. Тази афера със замяната на дълга е тежък наш дълг”, коментира Агов.

Според него сделката, която тогавашният финансов министър Милен Велчев все още защитава, е била направена „изключително некомпетентно” и държавата ни е загубила 800 млн. евро, след като доларът поевтинят по време на войната в Ирак.

Според Агов, политическото назначение на Искров е донесло дългосрочни загуби на българските данъкоплатци.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.