Менда Стоянова: С оставки морална отговорност поемат политиците, а не банкерите

Лудият популизъм, който се вихреше вчера ме ядоса най-много. Изказваха се хора, които не знаят какво се върши в БНБ, не знаят какви са функциите на БНБ и забележете, че почти нямаше специалисти в тази област. Това каза в предаването по БНТ „Денят започва” председателката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ). С тази си критика към депутати от практически всички ПГ, вкл. и от ГЕРБ, Стоянова на практика продължи вчерашните разпалени дебати в парламента дали досегашните подуправители на БНБ имат вина за случилото се с КТБ и съответно – дали е морално и оправдано те да бъдат преизбирани за подуправители.

„Раздаваха се морални присъди на хора, които няма как да носят вината, ако знаете какво са вършили и ако знаете как са структурирани. Ядоса ме това, че сме готови за политически цели да унищожим един човек, като личност, репутация – да зачеркнем живота му, като специалист, като това, което е градил. Ето това ме ядоса”, заяви Стоянова дори даде пример за популистко изказване с Емил Димитров от ПФ, който е всепризнат финансов експерт и бивш шеф на митниците.

На въпрос, дали е било честно да се смени цялото ръководство на БНБ, заради случилото се с КТБ, Менда Стоянова каза, че ръководството на Централната банка не е политическо. По думите й, морални отговорности с подаване на оставки поемат политиците и ръководителите, докато подуправителите на БНР имат ясно разписани права и задължения.

„Те са изключително самостоятелни в ресорите, които управляват”, каза Менда Стоянова. Вероятно според депутатката това нейно твърдение оневинява досегашните подуправители на БНБ за катастрофата с КТБ…

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.