Хърсев: Някои вложители в КТБ ще трябва да връщат пари

Вложителите на КТБ, които са преправили договорите си в последния момент, ще трябва да връщат пари обратно. Това обяви пред bTV финансистът Емил Хърсев във връзка със започналото разследване срещу квесторите на КТБ заради подозренията, че са променяли незаконно договори на вложители, получаващи преференциално високи лихви, за да могат да получат гарантираните от закона 100 000 евро за всеки стандартен депозит.

„Просто са получили пари, които държавата не им дължи. На когото е платено нещо, което не е следвало да му се плати, трябва да върне неправомерно полученото”, изтъкна Хърсев. Каква част обаче ще успее да си върне държавата, не е ясно. Финансистът обясни, че става въпрос за две правоотношения – договор за депозит и гаранцията на държавата, която важи за определен брой депозити, които са на тарифни условия.

„Гарантирани са само сключените при общите (тарифни) условия на договора към датата на договора. Това депозитно отношение не е било гарантирано(…) След 20 юни не може да са ангажира отговорността на държавата, която възниква при други условия, не при промяна на договора”, каза финансистът. Според Хърсев БНБ не е разрешавала на квесторите в КТБ да предоговарят влогове, а освен това и да е свалена лихвата на преференциален депозит, той си остава негарантиран. Хърсев акцентира на това, че трябва да се установи как квесторите са решили кои депозити да се изплащат след влизането им в банката.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.