Бойко Рашков: Поголовното подслушване е мит

Поголовното и безразборно подслушване е мит, измислица, твърди директорът на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков в интервю за днешния брой на в. “24 часа”. По думите на Рашков, в нашата страна я няма нагласата, каквато например имат някои западни страни да се контролира масово и да се събира абсолютно всичко, независимо дали информацията е необходима. “Доста е сложна процедурата и тя е своего рода спирачка срещу масова употреба на тайни способи”, уверява Рашков. Той информира, че през 2014 г. са използвани по-малко СРС-та, отколкото през 2013 г., но наистина в няколко случая проверките на Бюрото за контрол на СРС са установили неправомерна употреба и са уведомили ръководителите на службите, прокуратурата и гражданите, които след това могат да си търсят правата по съдебен път.

От думите на Рашков става ясно, че има 4 случая, в които има данни за престъпление, като разработката „Червеи” е сред тях. Всички искания са от служби на МВР и са прилагани от ДАТО спрямо „обикновени български граждани”.

„На укриване на информация не сме се натъквали, но сме установявали случаи, при които заявителите, след като са получили материалите от ДАТО, не са унищожили в срок онези от тях, които не са послужили за изготвянето на веществени доказателствени средства, което създава предпоставки за използването им за други цели”, посочва Рашков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.