Обвиняемата Владимира Янева не се яви в СГС за делото “Червеи”

Обвиненият в изнасилване екскмет призна, че е правил секс с ученичката

Бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева днес не се яви на първото заседание по делото за т. нар. “афера „Червеи“. Заедно с нея заради незаконно подслушване на Централизирания полицейски регистър обвиняем е и бившият директор на служба “Сигурност” в МВР Тодор Костадинов. Янева, обаче, не е длъжна да присъства в съдебната зала, тъй като максималната присъда, от която е заплашена по повдигнатите обвинения, е под 5 години лишаване от свобода, информира БНР.

В съда Янева бе представлявана от своя адвокат, който представи писмено заявление от клиентката си, в което тя уведомява, че иска делото да се гледа по нормална, а не по бърза процедура. Което всъщност е възможно само, ако Янева се признае за виновна и се откаже от разпитите на свидетели по делото. Явно уволнената бивша председателка на СГС, известна и като семейна приятелка на Цветан Цветанов, няма намерение да поема вина, въпреки обвиненията, повдигнати от прокуратурата.

На това първо заседание по делото бе обявено, че защитата иска делото да е открито, включително и в интерес на правата на подсъдимите, докато прокуратурата иска процес при закрити врати, тъй като в основата на делото “Червеи” е неправомерното подслушване на Централизирания полицейски регистър, което крие опасност от съобщаването и разгласяването на секретна информация.

Съдията по делото Иван Коев насрочи следващото заседание по делото за 20 октомври. Тогава той ще се произнесе дали делото ще е със свободен достъп за публика и медии или ще протече в режим “затворени врати”.

Днес се сложи точка и на още една интрига около този процес – ще си направи ли отвод съдия Иван Коев по делото. Прокуратурата се усъмни в неговата безпристрастност, тъй като е бил подчинен на Владимира Янева. Той обаче, и защитата, бяха категорични, че бившите му служебни отношения с Янева няма да повлияят за решението му по делото, съобщи БНР.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.