ВКС отмени 4-годишната присъда на Цветан Цветанов

Върховният касационен съд (ВКС) отмени 4-годишната ефективна присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за отказаните СРС-та и го върна за ново разглеждане от друг състав на Софийския апелативен съд. Решението на ВКС бе обявено днес с един месец закъснение спрямо предвидения в закона 30-дневен срок след провеждане на заседанието. То е подписано с особено мнение от съдия Жанина Начева.

Цветанов бе признат за виновен през май 2014 г. от съдия Тони Гетов от Софийски градски съд по обвинението, че неправомерно е сложил шест резолюции “Не!!!” на съдебни разрешения за използване на специални разузнавателни средства спрямо бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров и така е осуетил разследването срещу Тодоров. Постановената от СГС присъда бе 4 години лишаване от свобода, както и Цветанов да не заема отговорна длъжност за срок от 5 години

Тази присъдата бе потвърдена напълно и на втора инстанция от тричленен съдебен състав на САС, с председател Спас Иванчев и членове Елена Каракашева и Петър Михайлов. Апелативният съд прие, че правото на Цветанов на безпристрастен съдебен процес и справедлива присъда не е нарушено.

ВКС обаче е уважил жалбата, внесена от защитата на Цветан Цветанов и приема, че е нарушено правото на подсъдимия да получи правосъдие от безпристрастен съд. Двама от съдиите от последната инстанция са на мнение, че долната инстанция е използвала спекулативни предположения и инсинуации, развивала конспиративни теории, които нямат никаква доказателствена основа, и черпила аргументи от събития, развили се напред във времето.

Връщайки делото на друг състав, ВКС посочва, че долната инстанция практически не се е въздържала да направи внушения, демонстрирайки своята лична предубеденост, като използваните изрази надхвърлят обичайните предположения, срещани в други съдебни актове.

Върховният съд смята, че съдебният състав от САС е използвал средства, с които внушава, че Цветанов е целял да засегне устоите на държавата, принципа за разделение на властите, че фаворизира изпълнителната власт за сметка на съдебната, че изземва функциите на съдебната власт и уронва престижа ѝ.

“Това подсказва, че съдебният състав се чувства лично засегнат от политическото поведение на подсъдимия, свързано с публично афиширани от него становища по водени разследвания”, пише в решението на тричленния състав на ВКС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.