Делото срещу Цветанов продължава на 29 септември

След днешното заседание при закрити врати на Софийския градски съд по делото срещу Цветан Цветанов за незаконно използване на СРС съдебният процес се прекъсва заради предстоящата съдебна ваканция. Насрочени бяха и резервни дати, като освен на 29 септември се очаква съдът да заседава и на 2 и 16 на октомври.

Свидетелски показания по това дело днес дадоха Петя Първанов, която бе министър на вътрешните работи в служебното правителство на Марин Райков и Калин Георгиев, който бе главен секретар на МВР по времето на Цветанов и Първанова. И двамата отказаха да коментират ред пред медиите процеса и казаното от тях пред съда с аргумента, че става дума за класифицирана информация.

По делото се очаква да бъдат разпитани още около 15 свидетели, съобщи пред журналисти адвокатът на Цветанов – Менко Менков, цитиран от Дарик.

Петима души, сред които и лидерът на БСП Сергей Станишев, бившият министър на земеделието Мирослав Найденов и бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров няма да свидетелстват пред съда, а ще се ползват показанията им, дадени пред разследващите.

Адвокат Менков коментира, че показанията им нямат никакво отношение към самото дело.

Защитникът заяви, че той и Цветанов са искали процесът да приключи още днес и са дали съгласие всички показания на свидетелите, които прокуратурата е разпитала, да бъдат приети и да не се разпитват свидетели в съдебната зала. По думите на Менков показанията на свидетелите не го притесняват по никакъв начин. Някои от страните обаче не се съгласили.

Това е третото дело срещу бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов. Освен него, подсъдими са и трима бивши директори на СДОТО – Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров. Тримата са обвинени в това, че от февруари 2010 г. до април 2013 г. не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Цветанов пък трябва да отговаря пред съда за това, че като министър “съзнателно е допуснал” тримата директори да извършат престъпление. Според прокуратурата от тези действия на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.

На 21 февруари съдът върна обвинителния акт на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения и неясноти в обвиненията. Около две седмици по-късно прокуратурата го коригира и го внесе отново в съда.

Преди месец обаче делото не можа да тръгне, тъй като се оказа, че един от тримата бивши шефове на СДОТО е на хемодиализа.

й-вероятно делото е тръгнало, тъй като извиканите свидетели, излязоха от залата. Като свидетели се явиха бившия служебен министър на МВР Петя Първанов и бившият главен секретар Калин Георгиев, предава БГНЕС.

По другите две дела срещу Цветанов бяха произнесени една оправдателна и една осъдителна ефективна присъда. Бившият вътрешен министър бе оправдан по обвинението за присвояване във връзка със изплатените 12 заплати при пенсионирането на бившия шеф на РЗ БОП във Велико Търново и -вече в друго дело – осъден на 4 години лишаване от свобода, заради това, че на 6 пъти е отказал използването на СРС срещу същия бивш служител на МВР.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.