И Каролев твърди, че без нов дълг България ще фалира

„Държавата ще фалира, ако новият дълг не се гласува”, каза по Нова ТВ икономистът Владимир Каролев. Според него новият заем, в размер на 16 млрд. лева, ще бъде ратифициран от Народното събрание, въпреки разгорещените дебати. Каролев допълни, че страната ни вече 7 години живее на дефицит – приходите в бюджета са по-малко от разходите, затова разликата няма от какво да се покрие, освен с нов дълг.

„Това е истина, която малко хора искат да разберат, в това число и професори по икономика като Румен Гечев, които напоследък наговориха куп глупости”, каза още Владимир Каролев. По неговите разчети 12 милиарда са нужни за рефинансиране на стар дълг, а останалите 4 милиарда – за планираните дефицити в следващите 3 години. „Факт е, че Горанов направи пиар грешка, той не обиколи парламентарните групи и не им обясни точно за какво става въпрос. Не каза какво е записано в Договора за мостовия заем от декември миналата година, едва сега това се вади на светло”, допълни Каролев.

Бившият финансов министър Стоян Александров потвърди тезата на Каролев, аргументирайки се със Закона за публичните финанси, който “заставя” правителството да приеме бюджетна прогноза. Александров припомни, че за тази година предвиденият дефицит е 3%, за следващата – 2,5%, а за 2017г. – 2%.

“Тези проценти, спрямо брутния продукт, който се прогнозира показва, че ще бъде имитиран допълнителен дълг от около 6 млрд. лева само дефицит, което означава, че ще продължим да харчим повече, отколкото реално събираме. Другите 12 млрд. лева са стари дългове”, каза Александров. По думите му, това, което е благоприятно е, че лихвените нива в световен мащаб са на исторически ниски нива и можем да рефинансираме стария дълг на по-добра цена от цената, по която е взет този дълг.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.