Съдия Владимира Янева разрешила СРС за операция “Червеи”

Председателят на Софийския градски съд Владимира Янева е разрешила специалните разузнавателни средства по разработката “Червеи” с незаконно дълъг срок. Това съобщи председателят на Бюрото за контрол върху СРС Бойко Рашков, след като бе изслушан от Висшият съдебен съвет (ВСС) на закрито заседание. Освен това стана ясно, че някои от членовете на ВСС, сред които и главният прокурор, са били против изслушването.

Бойко Рашков е потвърдил, че в доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) по разработката “Червеи” има данни за сериозни нарушения и престъпна дейност. Бюрото е установило данни за противозаконност на разрешаване и прилагане на СРС. По едно и също събитие и по едни и същи причини е искано и е получено разрешение за прилагане на СРС в срокове, надхвърлящи законоводопустимите.

Пред медиите Рашков обясни, че бюрото е започнало да се занимава със случая през декември под ръководството на МВР. След като са приключили работата си, те са изпратили резултатите до министъра на вътрешните работи и главния прокурор.

Има данни за извършено престъпление, но дали ще се докаже такова, е въпрос на бъдещо разследване, коментира още Бойко Рашков.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази днес очакване прокуратурата да повдигне обвинения, както и да бъдат наложени тежки наказания на виновниците за нарушенията по разработката “Червеи”.

Пред български журналисти в Брюксел премиерът съпостави темата с осъдителната присъда срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, признат за виновен заради отказа му за прилагането на разпоредени от съда специални разузнавателни средства (СРС).

Ако на Цветанов са му дали четири години, за това трябва да им дадат по 400 години на всички по веригата – от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост, коментира Борисов, цитиран от vesti.bg.

Триста дена са подслушвали или какво са правили, никой не знае, включително и съдията е нарушил закона – имаме сега с кого да се измерваме и всичко друго не е приемливо за мен, заяви премиерът.

Попитан кой според него е виновен, той заяви, че прокуратурата ще повдига обвинение, както и че това за нея е сериозен тест за критериите и за стандарта, които прилага.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.