Нов скандал за незаконно подслушване тресе държавата

Нов скандал за незаконно използване на СРС тресе държавата. “Бомбата” взриви председателят на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов от РБ, който на няколко пъти през последната седмица обяви пред медии, че по време на протестите през 2013 г. хиляди се били подслушвани незаконно в продължение на месеци.

По-рано днес Mediapool съобщи, че секретната разработка, при която ДАНС и МВР са проследявали комуникацията в социалните мрежи и са подслушвали телефонните разговори на участници в антиправителствените протести, избухнали след избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС, се е наричала “Червеи”. Медията се позовава на свои източници, които уточняват, че разработката е била започната от МВР, но реализирана от звеното за подслушване и проследяване в ДАНС.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков потвърди, че в МВР се извършва дисциплинарна проверка за нарушения при използването на специални разузнавателни средства и обеща повече информация да има идната седмица, когато очаква проверката да приключи.

“Във връзка с много сигнали, постъпили от преди няколко месеца, проверките, започнали при министър Бакалов, продължават под мое ръководство. Там са констатирани немалко нарушения – в тази дирекция “Вътрешна сигурност” до преди няколко месеца, сега се нарича дирекция “Сигурност”. Текат дисциплинарни производства с предложения за дисциплинарни наказания. Изпратен е сигнал и до Бюрото за контрол на СРС, начело с неговият шеф доц. Рашков”, коментира министър Вучков. Той предположи, че парламентарната комисия за контрол на СРС ще повдигне този въпрос и подчерта, че тези нарушения са установени вече от административните органи в МВР и текат дисциплинарни производства.

Всъщност оказа се, че проверките в МВР за нарушения при използването на СРС са две, като едната е специално по изнесената информация от председателя на вътрешната комисия Атанас Атанасов за това, че МВР е подслушвало протестиращи. Тази проверка е започнала след сигнал на “Протестна мрежа”, подаден до бившия вътрешен министър Йордан Бакалов и трябва да приключи следващата седмица.

Междувременно председателят на вътрешната комисия Атанасов потвърди цялата известна информация за разработката “Червеи”, без обаче да споменава наименованието й. Депутатът коментира пред БНТ, че тя е била координирана между МВР, ДАНС и новата Държавна агенция “Технически операции (ДАТО), декларирайки, че като член на комисията за контрол на СРС-тата ще настоява пред председателя й Димитър Лазаров да бъде изискана цялата информация по случая от Бюрото за контрол на СРС-тата.

“Знам, че е била координирана операция между МВР, ДАНС и ДАТО – от едно място са искани СРС-тата, разрешавани са от съда, на друго място са експлоатирани… Такава практика досега не е имало и не знам дали дори е законно, просто в момента не мога да ви отговоря. И имайте предвид, че не става въпрос за просто подслушване, става въпрос за контрол на трафични данни. Между другото нещата са започнали по сигнал за изтичане на информация от МВР. Започнато е през държавни служители – проверявали са държавни служители, за които е имало данни, че ходят на протести”, добави Атанасов. По думите му, той лично вижда съпротива срещу огласяването на този случай от възлови фигури в службите за сигурност и МВР, “защото те си дават сметка, че са прекрачили закона”.

В коментар по темата бившият министър на вътрешните работи и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев нарече “лъжа” твърденията, че са били подслушвани участници в протестите срещу кабинета “Орешарски”.

“Никога, по никакъв начин, нито са разработвани, нито са подслушвани протестиращи. Такива манипулации бяха разпространявани многократно до момента, беше извършена и проверка от служебното правителство и резултатите бяха категорични. Нека да бъдат направени всички възможни проверки, аз съм “за” това, но съм и “за” това, ако излезе, че това е поредната лъжа, тези, които разпространяват тази лъжа, да понесат своята отговорност”, заяви Йовчев по БНР. Той посъветва министър Вучков, вместо да се занимава с глупости, да се обърне към реалните проблеми на хората: да помисли как да помогне на пострадалите от наводненията, как да ги предпази от нови наводнения, да помисли как да реши проблемите с бежанците и с престъпността, да помисли как да реши проблемите на служителите на МВР в рамките на този орязан бюджет.

Скандалът бе коментиран “по принцип” и от вицепремиера Меглена Кунева, която отговаря за силовите министерства и сектор “Сигурност”.

“Никой няма право да бъде подслушван заради това, че има едно или друго политическо мнение”, заяви Кунева. След което призна, че няма нужната информация.

“Ако има нужда от координация, аз ще направя такава координация. Ще ме информират моите колеги за това, когато въпросът е от голяма обществена важност”, каза още Кунева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.