САС оправда Цветан Цветанов по делото за шестте “Не”

Състав на Софийския апелативен съд оправда бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по делото за отказ да разреши прилагане на специални разузнавателни средства, с които да бъде подслушван бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, поставяйки шест пъти “не” под разрешени от съдия СРС, предаде БНР. Магистратите произнесоха решението си веднага след заседанието на съда, което продължи само няколко часа. Засега не е обявено дали прокуратурата ще обжалва оправдателната присъда. Както е известно, по същото обвинение – че в качеството си на вътрешен министър Цветанов е сложил “чадър” над бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров заради близостта на Тодоров с тогавашния шеф на НСБОП Станимир Флоров – две съдебни инстанции намериха Цветан Цветанов за виновен и го осъдиха на 4 години затвор.

При обжалването на тази присъда пред Върховия касационен съд /ВКС/ висшите магистрати отмениха присъдата и върнаха делото за повторно разглеждане в Софийския апелативен съд, като аргументираха решението си с твърдението, че е налице видима предубеденост в решението на тримата апелативни съдии, потвърдили четирите години затвор, постановени от Софийския градски съд /СГС/.

Така към момента Цветан Цветанов е с оправдателни присъди и по трите дела, водени срещу него за престъпления, извършени по времето, когато бе министър на вътрешните работи.

След като чу присъдата си днес Цветанов каза, че винаги е искал справедлив процес и през цялото време усещал подкрепата на колегите си в ГЕРБ и на обществото, като в същото време обеща да не използва решението на съда в предизборната кампания. Той за пореден път обвърза серията дела срещу него с работата му като вътрешен министър и каза, че някой “под една или друга форма е преценил, че трябва да си направи реванш”, съобщи “Правен свят”.

“Това е една присъда, която носи правна сигурност и правен мир за България. Тази присъда показва, че прокуратурата не трябва да се намесва в противоборството между отделните политически партии”, каза пък защитникът на Цветанов Ханс-Петер Ул, който препоръча на държавното обвинение да не протестира оправдателната присъда от днес.

В неделя Ханс-Петер Ул, който е депутат от Бундестага на ФРГ, присъства в столичната Арена “Армеец” на представянето на номинираните от ГЕРБ кандидати за местните избори и бе един от ораторите на многохилядното предизборно мероприятие.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.