Ципрас иска нов референдум

През септември да има извънреден конгрес на СИРИЗА. Това предложи лидерът ѝ Алексис Ципрас на Централния комитет на партията. Целта е да се изясни бъдещето на правителството и на самата политическа сила след вътрешния разрив, настъпил напоследък, информира гръцката медия GRReporter.

Вътрешнопартиен референдум обаче може да има още тази неделя, ако опозицията в СИРИЗА настоява за това, уточнява Ципрас. Допитването ще е по въпроса дали да бъде завършено споразумението за новата спасителна програма или да бъде анулирано.

По този начин лидерът на СИРИЗА и премиер на страната прехвърли топката в полето на опонентите си в партията, като ги призова да излязат пред всички и да говорят открито. Тези, които смятат, че би могло да се постигне и по-добро споразумение, нека излязат и да го кажат, поиска той и изтъкна, че не е имало и няма по-добра алтернатива от компромиса, който е бил постигнат.

„Ако някой мисли, че друго правителство, друг премиер, би могъл да постигне нещо по-добро, да го каже от тази трибуна. Ако някой смята, че СИРИЗА е изоставила народа, нека го каже. Ако някой смята, че СИРИЗА трябва да изостави правителството, нека го каже. Ако някой смята, че споразумението, което постигнахме, е най-лошото от трите меморандума, нека го обясни с аргументи.“ – каза Ципрас на съпартийците си.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.