СИРИЗА печели извънредните избори в Гърция

Бившият гръцки премиер Алексис Ципрас и неговата партия СИРИЗА печелят втори поредни извънредни парламентарни избори в Гърция. При обработени 99,44% от гласовете СИРИЗА получава 35,47%, дясната опозиционна партия „Нова демокрация“ – 28,09% подкрепа, „Нова зора“ 6,99%, ПАСОК 6,28 %, Комунистическата партия 5,55%, партия „Потами“ (Реката) 4,09 %, „Независими гърци“ 3,69% и Съюз на центристите 3,43% от вота.

С тези резултати СИРИЗА ще има 145 депутати, „Нова демокрация“ – 75, „Нова зора“ – 18, ПАСОК – 17, Комунистическата партия – 15, партия „То Потами“ – 15, „Независими гърци“ 10 и Съюз на центристите 9.

Избирателната активност на тези избори е била 56,55 %, а невалидните пуснати бюлетини 2,42 %.

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос ще връчи на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас мандат за сформиране на правителство днес. Според източници в президентския дворец, ако Ципрас вече е готов с правителството, то тогава е възможно да положи клетва в понеделник вечер или във вторник сутрин.

СИРИЗА и техният бивш коалиционен партньор – десноцентристката партия „Независими гърци“ на Панос Каменос, заедно ще имат 155 депутати в парламента, които ще им позволят отново да образуват самостоятелно правителство. За да състави такова, управляващата коалиция се нуждае от абсолютно мнозинство от най-малко 151 депутати в 300-местния еднокамарен парламент.

„Сириза получи чист мандат за четири години. Това не е победа на Сириза, това е победа на народа на нашата страна“. Утре ще запретнем ръкави и ще продължим да работим за равноправна и силна Гърция“, коментира пред своите ликуващи привърженици лидерът на партията Алексис Ципрас. Той потвърди, че отново ще сформира коалиция с националистическата партия „Независими гърци“.

„Заедно ние ще продължим борбата, която започнахме преди седем месеца“, каза Ципрас на митинга на победата. При тези думи лидерът на националистите Панос Каменос се качи на трибуната и прегърна Ципрас.

Само два часа след края на изборния ден, когато преднината на СИРИЗА пред “Нова демокрация” според паралелните преброявания все още беше в рамките на 2 до 4%, лидерът на „Нова демокрация“ Евангелос Меймаракис призна загубата си.

„Поздравявам Ципрас с победата“, каза Меймаракис и допълни, че изглежда гражданите на Гърция не са си променили мнението.

По това време поддръжниците на Ципрас и СИРИЗА вече празнуваха изборната победа в центъра на Атина. Телевизия ERT показваие на живо как на площад Синтагма радостни хора танцуват, пеят и размахват знамена.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.