СИРИЗА продължава да води в предизборната надпревара

Въпреки разцеплението в СИРИЗА след постигнатите договорености с ЕС и противоречиво посрещнатите споразумения за новата спасителна програма, партията на експремиера Алексис Ципрас остава най-популярна политическа сила в Гърция и е твърде вероятно да спечели предсрочните парламентарни избори тази есен. Това показва първото социологическо проучване на ProRata, след оставката на Ципрас преди седмица.

Неизбежно, представителната извадка показва лек спад в доверието към досега управлявалата партия. В момента то е 23%, а в началото на юли, изследване на същата агенция показваше с 3 на сто по-добър резултат, като една трета от гласувалите през януари за партията на Ципрас казват, че не са сигурни, че ще го направят отново. Така, сега само 3.5% преднина отделя СИРИЗА от втората сила – консервативната Нова демокрация, която се ползва с 19.5% одобрение, или с 4.5% повече, отколкото през юли.

Новата формация – „Народно единство“, която регистрираха отцепилите се от СИРИЗА, засега получава само 3.5% одобрение, но то е шанс да влязат в новия парламент – в Гърция бариерата е 3-процентова.

Същото не може да се каже за „Независими гърци“ – досегашните коалиционни партньори на СИРИЗА. Същото изследване на ProRata показва, че доверието в тях в момента е само 2%. Всеки четвърти анкетиран (25.5%) пък отговаря, че все още не е решил за кого ще гласува на предсрочния вот на 20-ти септември.

Сред политиците Алексис Ципрас продължава да е най-одобряваната личност. В момента той се ползва с 41% подкрепа.

След като първата жена-премиер на Гърция – шефката на Върховния съд Василики Тану-Христофилу, положи клетва, парламентът бе разпуснат. Финансов министър в служебния кабинет е Георгиос Хулиаракис, който беше начело на гръцкия екип при преговорите с кредиторите. Дългогодишният дипломат Петрос Моливиатис за трети път зае поста външен министър.

0000274753-article2

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.