Посланикът на Украйна: С решението за референдум за Крим ситуацията ескалира

Посланикът на Украйна в България Микола Балтажи е на мнение, че все още не е преодолян най-критичния момент от развитието на кризата в родината му.
„С решението на Върховния съвет на Автономна република Крим за провеждането на 16 март на референдума, с който се предвижда присъединяването на Крим към Руската федерация, ситуацията ескалира”, заявява Балтажи в интервю за „Труд”. Дипломатът изтъква, че Крим е съставна част на Украйна, върху която се разпространява действието на конституцията и на законите на Украйна и в този смисъл пълномощията за обявяване на подобен референдум принадлежат изключително на Върховния съвет на Украйна. По думите на Микола Балтажи, в този контекст решението на парламента на Крим за провеждане на референдум е незаконно и всички решения, взети върху тази основа, ще бъдат нелегитимни.
Помолен да коментира изтеглянето на датата за референдум от 30-и за 16 март, посланикът на Украйна казва, че тълкува това като „една последователна линия с крайна цел – присъединяване на Крим към Русия”.
„Всички действия на самопровъзгасилата се кримска власт, създадена под дулото на автомати, са нелегитимни и противоречат на украинските закони. Няма никакво оправдание за военна намеса от страна на Русия. Украинците сами ще решат проблемите си”, изтъква посланик Балтажи в интервюто си за „Труд”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.