Калфин: Еврозоната може и без Гърция, но ще е лош знак

Еврозоната може да продължи и без Гърция, но това ще бъде лош знак, че движението в еврозоната не е еднопосочно. Това коментира по БНТ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той изтъкна, че евентуалния отказ на Гърция от еврото ще бъде труден, защото няма механизъм как една държава може да направи това. По думите на Калфин, България няма да бъде засегната тежко от кризата в Гърция, именно защото е извън еврозоната, но пък в южната ни съседка работят 200 хиляди българи, а при излизане на Атина от еврозоната има риск от много голямо свиване на трудовия пазар.

Гърция е голям наш партньор, тя е с по-развита икономика. В този смисъл ние трябва да анализираме всички рискове. Няма как да се възползваме от проблемите на съседите, посочи Калфин. Вицепремиерът припомни, че още от началото на кризата в Гърция много фирми са се регистрирали у нас.

Нашата икономика е много по-назад от средната за Европа, затова, ако утре трябва да влезем в Еврозоната, това няма да е добре за икономиката ни. Единната валута, изисква сходно икономическо развитие, коментира Калфин и даде пример със случващото се в Гърци.

Ивайло Калфин коментира и реформите в социалната система.

Около 1 милиард лева, които се освободят с повишаване на осигурителната вноска, а плавното увеличаване на възрастта за пенсиониране и намаляване на огромният брой изключения от правилата за пенсиониране, ще позволят чувствително повишаване на пенсиите в дългосрочен план, посочи министърът. Калфин изтъкна своята убеденост, че промените ще направят пенсионната система по-стабилна, а към 2024 г. значително ще намалее и дефицитът в нея.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.