Внесоха в парламента подписката за референдум по изборни въпроси

Председателят на Инициативния комитет за събиране на подписи за провеждане на национален референдум по изборни въпроси проф. Георги Близнашки внесе в Народното събрание папките със събраните подписи. Според проф. Близнашки, който е бивш депутат от левицата, а в събота бе изключен от БСП заради участието си в тази подписка, в папките има над 550 000 подписа, с което на практика се гарантирна провеждането на инициирания от президента Плевнелиев референдум с въпроси, касаещи електронното и задължителното гласуване, както и мажоритарния характер на вота.
„Ние не можехме да съберем тази подписка без помощта на основните български партии в опозицията. Това не е подписка на ГЕРБ, това са подписите на достойни български граждани, които заемат една достойна позиция,” каза преди да влезе в парламента проф. Близнашки.
Малко по-различна позиция заяви преди две седмици лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. На 27 февруари Борисов показа папките с подписите и обяви, че партията е събрала 500 000 подписа за свикване на референдум. Както е известно, ГЕРБ не само подкрепи подписката логистично, но и мобилизира своите структури в страната за събиране на нужните подписи.
Днес проф. Близнашки оцени всичко това така: „Кметовете оказваха съдействие на нашия активисти. Хиляди доброволци се включиха в тази кампания, така че няма никакви основания за каквито и да било претенции към тази подписка. Всички работиха на доброволчески начала, които се организираха спонтанно, така че имаме една от най-свободните подписки”.
Освен това преподавателят от СУ „Климент Охридски” благодари и на Ранобудните студенти, които събирали подписи в подлеза пред Ректората от 8 часа сутринта до 8 часа вечерта всеки ден.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.