Ципрас обяви, че Гърция няма да приеме офертата на кредиторите

Гърция няма да приеме предложенията на международните кредитори за постигане на споразумение. Нашите партньори трябва да разберат, че през последните пет години гръцкият народ изстрада много. Това каза гръцкият премиер Алексис Ципрас след среща с министъра на финансите Янис Варуфакис и други членове на кабинета, предаде БНР. По-късно днес Ципрас ще информира гръцкия парламент за хода на преговорите с външните кредитори.

Стана ясно още, че късно снощи гръцкият премиер е имал конферентен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Олланд, пред които е заявил, че последните предложения на международните кредитори за споразумение с Гърция не отразяват съдържанието на преговорите от последните месеци.

Междувременно стана ясно, че Гърция е поискала от МВФ да плати накуп в края на юни четирите си вноски за обслужване на дълга, който трябваше да плати този месец. МВФ се е съгласил с искането. Атина трябваше да погаси първата вноска от 300 млн. евро дълг към Фонда днес.

Гърците, които искат компромис с чуждестранните кредитори на страната им сега, са повече от привържениците на предсрочни избори, предаде Ройтерс. Според агенцията международните кредитори са поискали властите в Атина да ускорят приватизацията на държавни компании, да намалят пенсиите и да продължат с реформите на пазара на труда, както и да се увеличи ДДС за основни стоки и услуги – все мерки, които срещат силна съпротива вътре в СИРИЗА, партията на премиера.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.