В Донецк обявиха “суверенна народна република”

В Украйна историята се повтаря – но не като фарс, а като вече познатата история, случила се в Крим.
Донбас тръгва по пътя на автономната република Крим, която след поредица от стъпки, вкл. референдум се присъедини към Руската федерация.
Днес проруските сепаратисти, които вчера завзеха сградата на областната управа в Донецк, обявиха създаването на „суверенна народна република“, независима от централната власт в Киев.
Решението беше обявено от говорител на окупаторите.
Видео, качено в ЮТюб, показва оратор, говорещ на руски, да казва пред събралото се множество от подиум: „Обявявам създаването на суверенната държава Донецка народна република“. Думите му бяха посрещнати с аплодисменти.
Републиката „ще гради отношения в съответствие с международното право и на основата на равенството и взаимната изгода. Територията в предела на признатите граници се явява неделима и неприкосновена“, се казва в декларацията „За държавната самостоятелност на Донецката народна република“. Тя е била приета единодушно от членовете на съвета, които на практика стават народни представители на новата република. В приетата декларация се изтъква, че територията (на републиката) в пределите на признатите граници е неделима и неприкосновена.
Депутатите от Донецкия областен съвет се обърнаха към руския президент Владимир Путин с молба да изпрати временен миротворчески контингент, съобщава ИТАР-ТАСС.
Депутатите също така приеха решение за провеждане – не по-късно от 11 май – на референдум за влизане в състава на Руската федерация.
„Тази дата беше съгласувана с Луганска и с Харковска област“, уточни един от участниците в заседанието.
Пред сградата на Донецкия областен съвет се провежда митинг, чиито участници скандират „Русия, Русия!“

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.