Депутати от ГЕРБ: Не сме бламирали президента

Референдумът не се обезсмисля, след като парламентът отхвърли първите два въпроса на президента. Това коментира в сутрешния на Радио „Фокус” депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. Той каза още, че е изненадан от гласуването на народните представители и добави, че е очаквал по-широка подкрепа за референдума. Депутатът бе категоричен, че ПГ на ГЕРБ не е бламирала президента.

„Моята твърда позиция, която отстоявах и в правната комисия беше, че при инициатива на президента е недопустимо да се редактират въпросите. Въпросите останаха в оригиналния вид, така както са по предложение. Това, което беше различно е обстоятелството, че се гласуваха разделно. Смятам че въпросите, така както са зададени от президента улавят същността на проблематиката и търсят принципното решение”, коментира още Данаил Кирилов. След което изтъкна, че единственият оцелял въпрос от трите, предложени от президента – за електронното гласуване – е особено важен, защото “осъществява една постоянна линия в стремежа на десницата да привлече българите в чужбина към избирателния процес и да им даде възможност да участват в него”.

Най-голямата политическа сила, на чиито плещи лежи управлението – трябва да е отговорна, а отговорността трябва да бъде споделена. Но това правителство се състои от 4-ри парламентарно представени групи, затова и отговорността трябва да е споделена. Това коментира по Нова ТВ депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова във връзка с вчерашното гласуване в парламента, при което народните представители отхвърлиха два от трите въпроса, по които президентът искаше да има референдум. Атанасова изтъкна, че единствено и само депутатите на ГЕРБ, срещу всички останали, са гласували „за” провеждането на референдум за мажоритарния вот.

Десислава Атанасова подчерта, че 79 човека от ГЕРБ (от общо 83-ма) са били в пленарна зала. На въпрос защо 24 народни представители от ГЕРБ са излезли от залата, когато се е наложило повторно гласуване по въпроса за задължителния вот, Десислава Атанасова не се съгласи, че това е така – според нея само 10 човека от ГЕРБ не са гласували.

Депутатката от ГЕРБ заяви, че за нея е лична загуба, това че няма да има референдум по поставените от президента три въпроса, а само за електронното гласуване.

Не очаквайте да се оправдавам за всички, които не са гласували, или са гласували против”, каза тя и добави, че според нея няма никакви договорки с други партии или депутати, за да се гласува против, или за да не се гласува.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.