ЕК открива нова наказателна процедура срещу България

ЕК: Липсва решимост в ключови области на съдебното управление

ЕК открива наказателна процедура срещу България заради феодалния член 417 от ГПК и изпълнителните дела, които се водят срещу кредитополучателите и начина, по който се продават техните домове в нарушение на правото на ЕС, обяви адвокат Десислава Филипова, председател на фондация “Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека” пред БГНЕС. Адв. Филипова уточни, че този член дава възможност на банките и на други лица /например на фирми за бързи кредити, доставчици на други услуги, в случаите в които са подвели потребителя да подпише нотариално заверен договор или запис на заповед – бел.а./ да се снабдяват с изпълнителни листа срещу потребителите без да се води истинско дело, в едно затворено и инквизиционно производство, в което пред съда участва само силната страна – банка или друг търговец или доставчик на услуга. И потребителят не може да се защити.

Адвокат Филипова е получила уведомление за началото на процедурата в качеството си на жалбоподател. От ЕК изтъкват в писмо до нея, че се пристъпва към същински действия срещу България, което означава, че при проверката са открити нарушения. Ако те не бъдат отстранени в срока, определен от ЕК ще последва завеждане на дело срещу България в Съда на Европейския съюз.

А ето и хронологията на събитията, предшествали откриването на процедурата, описани от адвокат Филипова.

“Още преди да внеса жалбата в ЕК като експерт по право на ЕС, подготвях правни становища до омбудсмана, до комисията по правни въпроси в НС, организирахме кръгли маси, както и при публични изяви, винаги съм подчертавала какви са нарушенията на правата на потребителите и че ако не се вземат адекватни законодателни мерки ще сезирам ЕК. След като законодателният орган не предприе никакви действия за отмяна на чл. 417 от ГПК, аз се обърнах за защита към ЕК. Тази година, на заседание в комисията по правни въпроси към 43-то НС, отново заявих, че ЕК е започнала проверка на България относно чл. 417 от ГПК и представих на всеки един от нейните членове подробно становище за противоречието с европейското право. Независимо от това, депутатите позорно гласуваха в пленарна зала за запазването на този мракобесен член и показаха, че не са народни представители, а представители на банките и на корпоративните интереси”, коментира адвокат Десислава Филипова.

Свързани публикации

2 Comments

  1. NAI POSLE DA IM REZNAT KRILTA NA VSI4KI BANKI GLAVOREZI.BRAVO.NAI POSLE.DOBRE 4E E EVROPEISKIQ SAUZ 4E DA NI POMOGNE SRE6TY TIQ KRADCI.DA IM FGO VARNE BOG 4AK DO TYRETO KOLQNO.NIKADE GO NQMA TOVA DA TI PRODADAT APARTAMENTA I SLED TYI DA IMA6 DA PLA6TA6 O6TE TOLKOVA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.