Тристранката е против данък “Вредни храни”

Представителите на работодателските сдружения и на синдикатите в Националния съвет за тристранно сътрустичество единодушно и категорично се обявиха против лансирания от здравния министър Петър Москов нов данък “Вредни храни”.

Обсъждането на проектозакона влезе като допълнителна точка в заседанието на тристранката.

Според работодателите въвеждането на такъв данък няма да постигне очакваният ефект хората да се хранят по-здравословно, а ще увеличи сивата икономика и безработицата , ще се влошат условията за бизнес и няма да се спази един от най-важните ангажименти за управляващата коалиция – да се запази сегашната данъчна система.

От бизнеса прогнозираха допълнителни разходи за обезщетения за безработица в България от 16 милиона лева за съкратените работни места.

Според браншовите организации страни с по-висок жизнен стандарт са се опитали да въведат данъка , но заради тежките ефекти са се отказали .
Справката показва, че такъв закон е действал в много европейски държави, например в Дания, която е една от най-бързо реагиращите държави по отношение на национално законодателство. Законът в Дания е отменен поради пълна невъзможност да доведе до очаквания ефект, каза президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов.

Според него в България няма механизъм за стимулиране на производителите на здравословни и качествени храни и покачване на покупателната способност на населението по отношение на храните чрез механизми като намаляване на ДДС върху определени храни. Голяма част от населението на страната се храни нездравословно не поради желание да се храни така, а поради невъзможност да ползва качествени храни, заяви Манолов.

Вчера стана ясно, че в подготвения списък на вредни храни, които рязко ще поскъпнат при въвеждането на новия данък, присъства дори църковната нафора. Както и всички видове маргарин, бисквитите, повечето тестени изделия без основните видове хляб, млечните продукти от клас “имитиращи млечни изделия”, газираните напитки, в които захар, а не подсладители.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.