Красен Станчев оспори икономическата полза от данък “Вредни храни”

Допълнителното данъчно облагане върху така наречените “вредни храни”, предлагано от здравния министър Петър Москов е анормално и аморално, а очаквания икономически ефект е силно надценен. Това е мнението на икономиста Красен Станчев. В студиото на ТВ7 той изтъкна, че има проблем с обвързването на цените и хранителното поведение на гражданите и някои страни са се отказали от този данък, например Дания, защото данъкът не влияе върху здравето на хората, например затлъстяването. Станчев посочи, че облаганите храни могат да бъдат заместени с други или с такива, приготвени в къщи, които също не са здравословни. По този начин не се постига желаният ефект. Хората се изместват в по-некачествени продукти и няма положителна промяна в индекса на затлъстяване, допълни икономистът.

От друга страна, каза още Станчев, тогава, когато намалява потреблението, намалява и събирането на данъци. Според неговите изчисления, при средно увеличение на цените на “вредните” храни с 9%, загубите за бюджета ще са 176 млн., приходите биха били 202 милиона, а нетният приход – малко над 25 милиона.

Прилагането на този данък е много сложна работа. Ще има заместване на храните, свиване на продажбите, от там – съкращаване на работни места, обобщи Красен Станчев. Според икономиста ще се закрият работните места на 4 100 човека, които отиват на борсата и загубата само по линия на обезщетенията за безработица ще е 9 800 000 лева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.