Москов и Кралев промотираха данък “Вредни храни”

Бисквитите, газираните напитки, всички храни с повечко захар, вкл. сладоледите, маргарините и храните с хидрогенирани мазнини, псевдо-сирената заради многото сол в тях и редица други продукти и храни ще поскъпнат, ако бъде въведен новия данък “Вредни храни”. Който пък ще стане факт, ако депутатите подкрепят законопроекта, предвиждащ въвеждането на такъв данък.

На този етап нещата са етап “промотиране”, бе да е ясно дали ще има достатъчно сериозно и продължително във времето обществено обсъждане.

Днес на специална пресконференция министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов представиха правителствената програма „За здраво поколение“ и проектозакон за „Данък обществено здраве“. Стана ясно, че при приемането на този данък ще има сериозно поскъпване на храните и продуктите, съдържащи четири вида вещества, смятани за вредни: добавена захар (Подсладителите не са по-малко вредни. Бел. на ред.), много сол, растителни масла и кофеин.

Според министър Москов с този косвен данък ще се облагат храни, които не са основни за населението. Това също е спорно, що се касае до маргарините и имитиращите млечни продукти.

Скалата на допълнителното облагане е взаимствана от Унгария, но е пригодена за българските условия. Най-сериозно поскъпване с близо 80% очаква потребителите на имитиращи млечни продукти. Газираните напитки ще имат 31% от цената си отгоре.

Ето и сметката на министър Москов, обясняваща как малък пакет бисквити с тегло 100 грама ще поскъпне с 91 стотинки.

“Първата причина за облагане е сол над 1 грам на 100 грама от тези бисквити. Ставката е 1,55 на килограм. Втората причина за облагане може да бъде над 25 грама захар на 100 грама продукт. Там ставката е 81 стотинки на килограм за захарта. Третата причина за облагане на тези бисквити може да бъде частично хидрорафинирано растително масло. Там няма прах – или го има, или го няма. Това всъщност пълни артериите ни с холестерол. Така ставката, събрана от трите вида данък с допълнителен данък ДДС, прави общо допълнителна ставка върху тези бисквити, съдържащи тези вредности – 97 стотинки”, пресметна министър Москов. Той допълни, че ще е най-щастлив, ако в хазната не влизат пари от новия данък, защото това ще означава, че хората са престанали да употребяват вредни храни. Иначе очакваните постъпления в хазната са 150 милиона лева годишно, а уверенията са, че тези пари ще бъдат изразходвани целево – за физкултурни салони, подобряване на храненето в училищата или за профилактика.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.